Bejelentette a DisplayPort 2.0-t a VESA

Az új szabvány rendkívül komoly előrelépést kínál, ami a 8K-s kijelzők érkezésével kelleni is fog.

A Video Electronics Standards Association, azaz a VESA bejelentette, hogy készül az új DisplayPort szabvány, amely nem túl nagy meglepetésre a 2.0-s jelzést fogja viselni. A fejlesztés ezúttal teljesen a 8K-s kijelzőkre gondol, így megfelelő sávszélességet biztosít majd az új generációs megjelenítők számára.

Az új szabvány legfontosabb újítása, hogy csatornánként 20 Gbps-os tempóra képes, ami elég jó előrelépésnek számít az előd 8,1 Gbps-jához viszonyítva. Az elméleti maximális sebesség (négy sávon) ennek hála 80 Gbps lesz, amit persze a gyakorlatban nem lehet elérni a többletterhelés miatt, így tisztán (overhead nélkül) 77,4 Gbps áll majd rendelkezésre. Ebből az is látszik, hogy az új, 128b/132b kódolási séma lényegesen hatékonyabb az aktuális opciónál, így alig 4%-os többletterheléssel fog működni a rendszer.

A tempó növelésének hála a DisplayPort 2.0-s interfész bármiféle tömörítés nélkül megbirkózik a 8K-s felbontással, méghozzá 60 Hz-es frissítési frekvencia és HDR mellett. A későbbiekre gondolva a 16K-s felbontás is elérhető lesz 60 Hz-cel, de ehhez már Display Stream Compression szükséges.


[+]

Ami nagyon érdekes, hogy a VESA gyakorlatilag áttért a Thunderbolt 3 fizikai rétegére a korábbi megoldásukról. Ezt az tette lehetővé, hogy az Intel nagyjából két éve úgy döntött, hogy jogdíjmentessé teszik az akkoriban mérhetetlenül lassan terjedő fejlesztésüket, így mentve meg a kihalástól. A DisplayPort 2.0-hoz ez nagyon jól jött, hiszen a teljesítmény tekintetében eleve skálázható volt az alap, vagyis viszonylag kevés módosítással lehetett belőle új generációs kijelzőinterfészt tervezni. A VESA számára az a fontos, hogy nagy mennyiségű adatot tudjanak kifelé küldeni, amihez ugyan a Thunderbolt 3 kétirányú, full duplex kialakítása nem mondható optimálisnak, de ezt a dizájnt átalakították egyirányú, simplex megoldássá, ami pont megfelel a célnak. Mindezek mellett a visszafelé kompatibilitás megtartható, ahogy a DP alt mode lehetőség is az USB Type-C interfészen keresztül.

A fentiekkel tehát a VESA jelentős gyorsulást ért el, méghozzá anélkül, hogy a képességeket hátrány érte volna. Az egyetlen potenciális probléma a kábel lesz, ugyanis a fenti adatmennyiség biztosításához már aktív megoldások szükségesek, ami nem tesz majd jót az árcédulának.

A jelenlegi tervek szerint a VESA elmegy addig passzív kábellel, ameddig csak lehet. Erre vonatkozóan már tervezik az UHBR 10-es passzív opciókat, amelyek csatornánként 10 Gbps-ot biztosítanak. Ez a jelenlegi HBR3-as kábelekhez képest már jelentős előrelépés, köszönhetően a sokkal hatékonyabb kódolási sémának, de az elméleti lehetőségektől nagyon messze van. Később lesz majd egy csatornánként 13,5 Gbps-os tempót kínáló fejlesztés, és csak utána jön a 20 Gbps-os, de ezekkel kapcsolatban még sok a kérdőjel.

A funkcionális újítások között szerepel a fentebb már említett Display Stream Compression kötelező támogatása. Ez ugyan elérhető a DisplayPort 1.4 esetében is, de csak opcionális igény. Azt azonban ki kell emelni, hogy egy eszköznek nem kötelező használni a DSC-t, de a szabványban ott lesz. Ennél talán lényegesebb a Panel Replay technológia, amely a rendkívül hasonló az eDP szabványban megtalálható Panel Self Refresh megoldásokhoz, vagyis egy részleges frissítési mechanizmusról van szó, ami képes képkockának csak azt a tartalmát biztosítani a kijelző felé, amely ténylegesen változott, míg a többit önmagától frissíti a panel. Ezzel lényegében fogyasztást lehet spórolni, ami leginkább a mobil eszközöknél lesz hasznos. Érdekesség még, hogy a VESA Adaptive-Sync továbbra is opcionális képesség marad.

A DisplayPort 2.0 specifikációi később lesznek véglegesítve, valószínűleg még idén. Az első DisplayPort 2.0-s eszközök a VESA szerint a következő esztendő végén érkezhetnek meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés