Hirdetés

Vélemény: ARM magok az új GeForce-ban?

Ugyan az AMD és az NVIDIA még csúcskategóriás kártyákra figyel, melyek már két GPU-val izmosítottak, de a pletykaáradat már elkezdődött az új generációról is. Ezen nem lepődünk meg, hiszen várható volt, hogy előbb-utóbb előkerül a számológép, és az architektúrák sajátosságaira alapozva valaki kiszámol pár értéket, amit természetesen le is közöl. Itt is becsúszhat még egy-két hiba, de pletykaként van eladva a hír, így semmi gond nincs ezzel. A héten az internet kínált ízelítőt az NVIDIA GM204-ről, illetve az AMD Pirates Islands családjáról. Ezekhez nem szeretnénk asszisztálni, hiszen megvannak a magunk forrásai is, és pontosan tudjuk, hogy a gyártópartnerek, még nem kaptak ezekről pontos specifikációkat, azaz a szivárgásokért felelős elsődleges csatornák még nem tudnak ehhez mit hozzáfűzni. Ez megkérdőjelezi a pletykák igazságtartalmát is, de annyi baj legyen.

Az NVIDIA esetében azonban újra előkerült a beépített ARM mag legendája, ami még a Mantle API bejelentése után jött elő. Korábban ezzel nem foglalkoztunk, hiszen úgy gondoltuk, hogy egyszerű fellángolásról van szó, amit gyorsan elfelejtenek a felhasználók, de nem kis megdöbbenésünkre ez nem így történt. Érdemes tehát kitérni arra, hogy hol vérzik a koncepció.

Sajnos azt nem tudjuk, hogy a legenda egészen pontosan hol ütötte fel a fejét, de arról van szó, hogy az NVIDIA a driver és a grafikus API többletterhelését pár ARM processzormaggal semmisítené meg, és ez a koncepció kompatibilis lenne az aktuális API-kkal, továbbá egymillió rajzolási parancs kiadására is lehetőséget ad. A számokkal egyelőre ne is törődjünk, de azt el lehet mondani, hogy a többletterhelés problémája tisztán szoftveres eredetű. Ha hardverrel meg lehetett volna oldani, akkor már rég megtettük volna, és nem az API-kat fejlesztenénk ennyire bőszen. Ezért is megdöbbentő, hogy ez az egész ARM magokba vetett hit még a DirectX 12 és a modern OpenGL részletezése után is fennmaradt. De ha ezt a gondolatot el is hessegetjük, akkor is lehetne egy nagyon pici logikát belevinni a játékba. Mégis mit érne pár ARM mag a GPU-n belül? A probléma gyökere pont az, hogy az aktuális API-k igen gyenge koncepciót kínálnak a többszálú leképzésre, mely a fontosabb pontokon még mindig soros munkavégzésre kényszeríti a rendszert.

Persze már maga a koncepció is lehetetlen, hiszen az API szorosan kapcsolódik az operációs rendszerhez, így a hatékony működés csak a gazdaprocesszoron lehetséges, de erről is feledkezzünk el a játék kedvéért. Feltételezhetjük viszont, hogy azok az ARM magok nem fognak 5 GHz közelében üzemelni, tehát a mai központi processzorok mellett ez a rendszer csak lassuláshoz vezetne. A különböző felhasználói hozzászólásokban szereplő egymillió rajzolási parancs pedig igazából 50-60 GHz-es órajelen üzemelő ARM maggal lehetséges, amire úgy gondoljuk, hogy nem sok esély van.

A legenda része még, hogy az ARM magok csak a rejtett és megterhelő driver szerver szálakat futtatnák, melyek valóban a fejlesztők rémálmai, de ezek is az operációs rendszerhez, azon belül is a kernel driverhez kapcsolhatók. A gazdaprocesszor mellé kialakítani egy segédprocesszort, ami ezt megoldja nem kis feladat, és direkt operációs rendszer oldali támogatást igényel. Ráadásul ezek a munkafolyamatok jellemzően kapcsolódnak a futtatott alkalmazáshoz is, tehát a két külön memóriával rendelkező processzorok inkább csak akadályoznák egymást, vagyis a gyorsulás lehetősége itt is kizárt. Sőt, az lenne a csoda, ha igen sűrűn nem lassulna a használhatatlanságig az alkalmazás.

Az ARM magok beépítése az új GeForce GPU-kba egyébként nem elvetélt ötlet. Vannak olyan feladatok, ahol korlátozottan ugyan, de hasznát lehet venni a koncepciónak. A driver és a grafikus API többletterhelésének megszüntetésére azonban egy ilyen rendszer használhatatlan. Ez a probléma csak szoftverben fejleszthető, és már dolgoznak is az érintettek a javításon. A legendát tehát nem érdemes tovább táplálni, mert semmi alapja nincsen.

Előzmények

Hirdetés