Hirdetés

Váratlanul növekszik a kereslet a notebookokra

Ugyanakkor ez problémákat is okoz, mert a komponensgyártók nem tudják kielégíteni a partnerek igényeit.

A notebookpiac az elmúlt években nem teljesített valami jól, de a hirtelen megnőtt az igény ezekre a termékekre, ami egyrészt jó a piac számára, másrészt vannak olyan kedvezőtlen mellékhatások is, amelyekre nem készültek fel a gyártók. Mivel a notebookok várható forgalma viszonylag jól megjósolható volt, a gyártók is csak a szükséges mennyiségű komponensre adtak le rendelést a komponensgyártóknál. Ez teljesen logikus lépés, hiszen miért lenne értelme többet rendelni, mint amennyit el lehet adni. A komponensgyártók számára is fontos tényező a rendelési mennyiség ismerete, hiszen csak annyi alkatrészt készítenek, amennyit a partnerek meg is vesznek. Ezzel a helyzettel mindaddig nem szokott gond lenni, amíg hirtelen valamiért meg nem nő az adott rendszerekre a vásárlói igény, ahogy ez történt most a notebookok esetében.

A gyártókat ez láthatóan váratlanul érte, mivel nem volt semmiféle előzetes látszata annak, hogy ez bekövetkezik. A hatás nem maradt el, mivel a gyártók máris komponenshiányra panaszkodnak, elsődlegesen a panelek, az SSD-k és az akkumulátorok szempontjából.

A DigiTimes úgy tudja, hogy az egyes gyártók még esetleges felár lehetőségével sem tudnak nagyobb mennyiségű rendelést fixálni a panelgyártóknál, ami miatt sokan alternatív források felé fordították a figyelmüket. Hasonlóan nagy gond az akkumulátorok beszerzése, mivel a notebookpiac korábbi visszaesései miatt az akkumulátorokat gyártók más piacokra kezdtek fókuszálni. Az SSD-piacon továbbá az is erősíti a hiányt, hogy egyre több notebook kap ilyen konstrukciójú adattárolót, és a megnövekedett igények kiszolgálására az SSD-gyártók nem készültek fel.

Az átmeneti, de mégis érezhető hiány miatt ezek a komponensek drágulhatnak is, ami végeredményben az egyes notebookdizájnok drágulásához is vezethet, de valószínűleg a következő év első felében már normalizálódik a helyzet.

Előzmények

Hirdetés