Hirdetés

Valószínűleg nem Phenom X3 néven jelennek meg az AMD hárommagosai

Szeptember közepén érkezett a hivatalos információ az AMD-től, miszerint a processzorgyártó az új négymagos szériát követően hárommagos CPU-kat is piacra dobna, hogy ezzel nagyobb sikerrel hódíthasson el potenciális vásárlókat legfőbb riválisától, az Inteltől. Bár a cég a hárommagos termékcsalád bejelentésekor úgy nyilatkozott, hogy az újdonságok bevezetéséről elsősorban marketingmegfontolások alapján döntöttek, ezek a processzorok valójában a CPU-gyártástechnológia sajátosságaiból adódó „melléktermékek”. Azaz nagy részük azokat az eredetileg négy CPU-magot tartalmazó szilíciumlapokat kapja majd, melyek elbuktak a minőségellenőrzés bizonyos fázisaiban, ugyanakkor a négyből három processzormag még munkára fogható.

A legfrissebb lapértesülések szerint ezeket a processzorokat a korábbi spekulációkkal ellentétben mégsem a Phenom X3 márkanév alatt hozná forgalomba az AMD (a kétmagos asztali CPU-k Phenom X2, a négymagosok Phenom X4 márkanéven debütálnak az év végén), helyette a Phenom 7xxx-es sorozat tagjaiként kerülnek piacra a hárommagos újdonságok. Az Agena kódnevet viselő, 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott lapka hárommagosként eladható „selejtpéldányait” nem hivatalos információk szerint Toliman-nak hívják majd, a rá épülő Phenom 7600 és 7700 modellek pedig a jövő év márciusában kerülhetnek forgalomba.

Az AMD hárommagos processzorokból álló termékcsaládjának első két tagja a hírek szerint 2,3 és 2,5 GHz-en ketyeg, háromszor 512 kB másodszintű és 2 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkeznek majd, TDP-jük pedig egységesen 89 watt lesz. A VR-Zone értesülései szerint az AMD a 45 nanométeres csíkszélességgel készülő négymagos utódra (Deneb) alapozva is tervez hárommagos változatot (Heka), ez valamikor a 2009-es esztendő első felében láthatja meg a napvilágot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés