Hirdetés

Utódlási harc várható a VGA trónjáért is?

Augusztusban lapunk hasábjain beszámoltunk arról, hogy egyes iparági szereplők kidolgoztak egy, a jelenleg általánosan használt DVI-nál és HDMI-nél korszerűbb digitális jeltovábbító közeget, melyet Displayport névvel illettek. Az évtizedes múltra visszatekintő, analóg jeltovábbítást használó VGA csatoló leváltására hamarosan újabb, a Displayport vetélytársának tekinthető trónkövetelő vállalkozik; jövőre megjelenhetnek az első olyan eszközök, amelyek már a vadonatúj UDI (Unified Display Interface) csatolóval lesznek felszerelve. A VESA szakértője korábban ugyanerre az időszakra jósolta az első Displayport szabványnak megfelelő berendezések piaci debütálását.

A semmiből feltűnő új szabvány mögött a szórakoztatóelekronikai és PC-ipar több jelentős szereplője sorakozott fel, így többek között az Apple, az Intel, a Samsung, a National Semiconductor vagy éppen a grafikus vezérlőket és alaplapi lapkakészleteket gyártó NVIDIA. Ez utóbbi vállalat szereplése a támogatók listáján érdekes fordulat, a kaliforniai gyártó ugyanis egyben a Displayport egyik atyjának is tekinthető. Az imént felsorolt vállalatokat magába tömörítő UDI SIG (Special Interest Group) által fejlesztett szabvány máris a 0.8-as verziójánál tart, a csoport a jövő év második negyedévére prognosztizálja a végleges, 1.0-s változat megjelenését.

Az UDI-ról annak ellenére, hogy fejlesztése a jelek szerint meglehetősen előrehaladott állapotban jár, mindeddig viszonylag kevés részletes információ látott napvilágot. Egy, a napokban kiadott sajtóközlemény kitér arra, hogy az új szabvány nagy előnyei elsősorban a megnövekedett sávszélességben, illetve visszamenőleges kompatibilitásban rejlenek majd, az adatsín szélességéről ugyanakkor semmilyen információ nem áll rendelkezésre (a Displayport állítólag 10,8 gigabit/másodperces átviteli csúcsot kínál majd). Mindazonáltal az UDI teljes kompatibilitást ígér a modern számítógépeken és PC-s megjelenítőkön elterjedt DVI rendszerrel, illetve az elsősorban a szórakoztatóelektronikában használatos HDMI szabvánnyal. Az új rendszer természetszerűleg a megfelelő tartalomvédelmi eljárásokkal is fel lesz vértezve, így a szabvány része lesz a HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) másolásvédelmi eljárás is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés