Hirdetés

USB PenDrive 32MB

Termék: USB PenDrive 32 MB
Utcai ár: 6.000 Ft + ÁFA
Info link: http://www.usb.org/faq

A nagy túlélőnek számító flopik eddig derekasan ellenálltak a CD írók szinte hétköznapi tartozékká válásának és a mindent összekötő internet térhódításának is. Végre azonban úgy tűnik, lassan tényleg elfelejthetjük a hajlékonylemezeket: az USB-s memóriakártyák reális alternatívát kínálnak, most már elfogadható áron.

A koncepció rendkívül egyszerű, használatának azért némi előfeltétele van: kell hozzá egy USB port (minden valamennyire korszerűnek tekinthető gépen megtalálható már, de akár utólag is pótolható) és egy USB-t kezelő, némileg korszerű operációs rendszer (pl. Win95 USB kiegészítéssel megteszi). Innentől nincs más dolgunk, csak bármikor bedugni a kis memóriaegységet a szabad USB csatlakozóba, a Plug and Play koncepciónak megfelelően akár menet közben is, az azonnal megjelenik egy új meghajtóként. Szabadon írhatjuk-olvashatjuk, mint bármely lemezt, majd az adatátvitel befejeztével azonnal ki is vehető. Ráadásul újabb alaplapokkal akár bootolhatóvá is tehető az USB memóriakártya. Lehet, hogy a flopit ezután már csak a visszafelé kompatibilitás miatt lesz érdemes tartani?

Nagyobb adattömeg mozgatására persze az írható-újraírható CD még mindig jobb megoldás, több okból is. Egyrészt a memóriakártyák még elég drágák nagyobb kapacitásban (létezik 1 GB feletti változat is, bőven 100e forinton túl), másrészt az USB 1.1 csatlakozó miatt elég lassú az adatátvitelük (max 1,5 MB/s, ez egy 10x CD író) - ezen az USB 2.0 interfész remélhetőleg majd sokat segít (60 MB/s elméleti maximum, ami már jó merevlemez territórium).

A kis kapacitású, kisméretű USB memóriakártyák ma már kedvező áron hozzáférhetőek, ezért napi fájlhordozásra mindenképp érdemes elgondolkodni rajta.

Azóta történt

Hirdetés