Hirdetés

Szupererős exascale szuperszámítógépet rendelt az USA

Az Aurora és a Frontier mellé érkezik az El Capitan is, amely 2 EFLOPS-ra lesz képes.

Az USA egy időben meglehetősen lemaradt a szuperszámítógépek versenyében, ami ráébreszthette az országot, hogy komolyabb befektetésre van szükség ahhoz, hogy a kínai nagyvasak ellen helytálljanak. Ma már újra az Egyesült Államok vezeti a top500.org listáját, továbbá gőzerővel készülnek az exascale korszakra, amely kapcsán már két rendszert be is jelentettek Aurora és a Frontier néven, melyek várhatóan 2021-ben hadrendbe állnak.


[+]

Az USA semmit sem bízna a véletlenre, így 2023-ra is jön egy El Capitan névre keresztelt rendszer, amely az alapokat tekintve rendkívül hasonlítani fog a Frontierhez, és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumnak készül. Ezt is a HPE tulajdonában lévő Cray tervezi és építi, a gépen belül pedig Genoa kódnevű Zen 4 magokat használó AMD EPYC processzorok, illetve még be nem jelentett AMD Radeon Instinct gyorsítók kerülnek. A dizájn tekintetében egy processzorhoz négy gyorsító tartozik majd, és ezek harmadik generációs Infinity Fabric interfésszel érik el egymást, ami memóriakoherenciát biztosít a részegységek között, lényegesen egyszerűsítve a programozhatóságot. Az összesített teljesítmény eléri majd a 2 EFLOPS-ot.

[+]

Az El Capitan az ígéretek szerint a 2023-as esztendő elejére lesz kész, teljesítménye pedig tízszer nagyobb lesz az aktuálisan legerősebb, Summit nevű szuperszámítógépnél. Érdekes adat még, hogy a jelenlegi kétszáz legerősebb rendszer összesített teljesítményénél is többet kínál majd. Ez eléggé feladhatja a leckét Kína számára, de minden bizonnyal a keleti nagyhatalom is készül a saját fejlesztéseivel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés