Hirdetés

Unlockolt VGA BIOS jött a Powercolor RX 480-asához

Úgy látszik, biztos a dolgában a gyártó, mert ezzel is vállalja a garanciát a Red Devil modellre.

Az AMD egyik kiemelt partnere, a Powercolor itthon is igazán ismert a videokártyáiról, mivel a gyártó megoldásai kedveltnek számítanak. Az általunk is tesztelt AMD Radeon RX 480-ak eleinte csak a referenciamodell formájában voltak kaphatók, amik egyes esetben a kívántnál magasabb fogyasztással bírtak. Az igen nagy érdeklődéssel várt egyedi megoldások erősebb tápellátást, nagyobb áramra is alkalmas PCI Express tápcsatlakozót (6 tűs helyett általában 8 tűset vagy két hattűset) és jobb hűtést kaptak, így a TDP limitet is emelni lehetett, ami a gyári és az otthoni tuning szempontjából is nagyon fontos.

A Powercolor a Radeon RX 480 Red Devil típusjelzésű kártyájával kapott nagyobb figyelmet, azonban most tovább feszítik a húrt. Kiadtak egy speciális VGA BIOS-t a videokártyához, ami tovább emeli a PowerTune TDP limitet, ezáltal magasabb a tuning során alkalmazható feszültség, és szerencsés esetben az üzemi frekvencia is. Ha a VGA nem is bír nagyobb órajelet, később veszi vissza az órajelet, ami szintén hasznos lehet.


[+]

A speciális BIOS-t közvetlenül a gyártótól lehet megszerezni, a DevilClub-ban kell azt letölteni. Itt a regisztráció során a vásárolt Red Devil videokártya sorozatszámára és a mellékelt klubkódra is szükség van, csak ezek egyszeri megadása után lehet belépni. Ez a BIOS egyébiránt csak opcionális, a boltban megkapható kártyák nem tartalmazzák. Kizárólag haladó felhasználóknak szánja a gyártó, mert mind a frissítési procedúra, mind a használata némi szaktudást követel meg és veszélyeket is rejt magában.

Egyértelmű hátulütője a dolognak a magasabb fogyasztás, ami természetesen nagyobb hőtermeléssel is jár. Ezt csak hangosabb hűtés tudja hatékonyan elvezetni, ugyanakkor a tápellátás terhe is nagyobb. A gyártó külön kiemeli, hogy a módosított BIOS-szal különösen fontos a jól ismert FurMark nevű videokártya-terhelő program (és módosított változatai, például MSI Kombustor) használatának mellőzése. A magasabb engedélyezett TDP miatt a vállalat belső tesztjei során arra jutottak, hogy könnyen károsodhat a grafikus vezérlő, amihez még tuning sem szükséges.

Üde színfolt, hogy a gyártó állítása szerint a módosított VGA BIOS használata nem kizáró ok a garanciából sem. Ez szerintünk azt bizonyítja, hogy a tervezés során a kritikus komponensek esetében a kellő teljesítményű alkatrészeket választották.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés