Hirdetés

ULV Celeron Gigabyte alapokon

Az Ivy Bridge mikroarchitektúrára épülő, mindössze 17 wattos TDP-vel rendelkező BGA tokozású Celeron 1007U-t elsősorban különböző mobil gépekbe szánta az Intel. Szerencsére mindez még nem jelenti azt, hogy egyes gyártók ne használhatnák fel asztali alaplapokhoz is ezt a modellt, így a Gigabyte nem is volt rest élni a lehetőséggel. A kétmagos, 1,5 GHz-es alapórajellel rendelkező CPU összesen 2 MB L3 cache-ből gazdálkodhat, ami egy belépőszintű rendszerhez még megfelelőnek tekinthető. A BGA tokozásból adódóan a Celeron a nyomtatott áramkörre van forrasztva, minek okán a gyártó a hűtésről is gondoskodott. Utóbbi szerencsére egy méretesebb darab, így megfelelő szabályzás mellett remélhetőleg a túl magas zajtól sem kell tartanunk.


[+]

A lapkakészlet (PCH) szerepét a szintén mobil gépekbe szánt NM70 nevű lapka tölti be, mely egy 6 Gbps és három 3 Gbps SATA portot biztosít, utóbbiból egy lassabb eSATA formájában került az alaplap hátuljára. A legfeljebb DDR3-1600 szabványú RAM moduloknak két aljzat áll rendelkezésre, amivel maximum 16 GB rendszermemóriát állíthatunk csatasorba. A különféle bővítőkártyákhoz egy PCI slotot kínál a gyártó, ami mellé a hátlapra került még egy-egy PS2 egér és billentyűzet aljzat, soros port, továbbá négy USB 2.0 csatlakozó is. A megjelenítők csatlakoztatásához D-SUB és HDMI áll rendelkezésünkre. Mindezeken felül a hátlapon egy pár Gigabit Ethernet aljzat is lapul, melyek például NAS jellegű felhasználás esetében még kapóra jöhetnek.

A C1007UN-D nevű alaplap ajánlott fogyasztói ára egyelőre nem ismert, de az várhatóan valahol 35-40 000 forint környékén fog megállni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés