Hirdetés

Ultraszélessávú adatátvitel a Freescale-től

A Freescale Semiconductor, a Motorola leányvállalata az amszterdami Wireless Connectivity World Expón (WiCon) ismertette vezeték nélküli ultraszélessávú (Ultra-Wideband, UWB) termékeinek útitervét. A következő év folyamán a vállalat három termékcsaládot kíván piacra dobni, köztük az ágazat első 1 gigabit/másodperc sebességű UWB-megoldását.

Jelenlegi, 110 Mbps-t kínáló XtremeSpectrum lapkája mellett a Freescale 220 és 480 Mbps, illetve 1 Gbps sávszélességet biztosító chipeket készül bemutatni, amelyek mind állomások közötti közvetlen (peer-to-peer) kommunikációra, mind ad hoc hálózatokban való működésre fel lesznek készítve. A hordozható készülékek, például mobiltelefonok, médialejátszók és digitális kamerák által támasztott követelményeknek eleget téve a gyártó bonyolult energia-menedzsmenttel látja el az UWB-áramköröket a kis fogyasztás és hosszú üzemidő érdekében.

A tervezett új termékek teljesítik a távközlésért és frekvenciagazdálkodásért felelős Federal Communications Commission (FCC) előírásait; illesztőprogramjaik pedig több operációs rendszerhez elérhetők lesznek. A mini-PCI és SDIO formátumú modulok lehetővé teszik a legkisebb eszközökbe való beépítést, de az asztali számítógépekbe szánt változatok természetesen támogatják a PCI, a PCI Express, az USB 2.0 és a Firewire interfészeket is. A Freescale közeghozzáférés-vezérlő (Media Access Control, MAC) chipje kompatibilis az IEEE 802.15.3 MAC protokollal, míg a fizikai réteg specifikációja a 110–1000 Mbps sebességet biztosító 802.15.3a DS-UWB szabványtervezeten alapul. Ez a különböző termékek együttműködését hivatott megkönnyíteni.

Az ultraszélessávú vezeték nélküli technológiát főleg a különféle szórakoztató-elektronikai készülékekbe, digitális kijelzőkbe, DVD-lejátszókba, set-top boxokba, kamerákba stb. szánják. A következő három év során megjelenő, 1 Gbps feletti sebességű UWB-rendszerek olyan lejátszók elterjedését is elősegíthetik, amelyek egész filmeket lesznek képesek igen rövid idő alatt letölteni. Ugyancsak fontos célterületnek számít a hordozható merevlemezek piaca. A Freescale 110 Mbps adatsávszélességet nyújtó XtremeSpectrum UWB lapkáinak bemutatója már megtörtént, a kereskedelemben 2004 harmadik negyedévében fognak megjelenni. A harmadik generációs, 220 Mbps feletti sebességre képes, két chipes megoldás első mintái 2004 utolsó negyedévében, míg a 480 Mbps és 1 Gbps sebességű modellek a jövő évben jelenhetnek meg.

Az UWB technológia a hagyományos adatátviteli eljárásokkal (rádió- és tévé-műsorszórás, Bluetooth, Wireless LAN stb.) ellentétben nem csupán egy szűk, koncentrált sávot, hanem egy rendkívül széles frekvenciatartományt használ. Ez lehetővé teszi nagyon alacsony energiájú és rövid impulzusok alkalmazását, és enyhíti az interferenciákkal és visszaverődésekkel járó problémákat is. Jól jellemzi a technológiát, hogy az illetékes hatóságok az UWB-eszközök maximális sugárzási teljesítményét úgy állapították meg, hogy az hozzávetőleg egyenlő a háztartásokban használatos elektronikai eszközök megengedett elektromágneses kisugárzásával. Bár az UWB technológiát eredetileg a hagyományos FM-műsorszórás leváltására szánták, különböző informatikai vállalkozások hamar felismerték benne a vezeték nélküli számítógépes adatátvitel gyorsabbá tételének lehetőségét. Az IEEE Wireless Personal Area Networks (WPAN, 802.15) munkacsoportjában olyan szabvány van születőben, amely az eredetileg használni kívánt spektrumot kisebb egységekre osztja fel – ezt a kis kiterjedésű hálózatokhoz szánt megoldást Wireless USB-nek is nevezik.

Előzmények

Hirdetés