Hirdetés

Hogyan csökkenthető tovább az ultrabookok ára?

Rengeteg támadás éri az Intel ultrabook koncepcióját. A kritikusok elsősorban az ezer dollár körüli árat bírálják, ami még a gazdaságilag fejlett országokban is komoly összegnek számít. Az ultrabook a tajvani gyártók szerint is drága, ezért keresik a költségcsökkentés lehetőségeit. Nemrég írtunk arról, hogy a most használt magnézium-alumínium ötvözet helyett az olcsóbb üvegszálas váz felé mozdulnának. Most egy újabb lehetőség merült fel, ahol faragni lehetne az árból.

Az Intel egyik követelménye az ultrabookok felé, hogy rendszerindítási idejük rövidebb legyen 45 másodpercnél. Ezt hagyományos notebook merevlemezzel nem igazán lehet tartani, ezért az ultrabookokat SSD-vel szerelik fel, mely igaz, hogy egyre olcsóbb, de még mindig viszonylag drágán mérik. Jó kérdés az is, hogyan alakul majd a mozgó alkatrész nélküli adattár ára, hiszen egyre nagyobb az igény irántuk, könnyen ellátási problémák jelentkezhetnek, ami megemelheti az árakat.

Felmerült az az ötlet, hogy az SSD helyett hibrid adattárat használjanak. Ennek gyors, de kisebb kapacitású SSD része biztosítaná a megkövetelt, rövid bootolási időt, a HDD rész pedig hozná a kedvező árat és nagy tárterületet. A pontos megvalósítást egyelőre homály fedi, de érdekes alternatíva lehet a Seagate Momentus TX HHD-je, ami tesztünkben bebizonyította, ötvözni tudja a két technológia (HDD és SSD) előnyeit. Az 500 GB-os változat nagyjából fele annyiba kerül, mint az ultrabookokban használatos, 128 GB-os SSD-k. Elképzelhető egy olyan megoldás is, hogy a klasszikus HDD mellé egy kisebb kapacitású SSD kerül be, de úgy gondoljuk, a kétféle alkatrész energia- és helyigénye, illetve ára nem szerencsés alternatíva.

Előzmények

Hirdetés