Hirdetés

Újra testet ölt az Amiga?

Akárcsak a Commodore, úgy az Amiga is megtartotta rajongói táborának kemény magját azután is, hogy a számítógépek eltűntek a piacról. Az emulátorok és újabb programok mellett kisszériás hardverek is születtek, a legendát életben tartó közösségeknek és a mai jogtulajdonosoknak azonban szemmel láthatóan nem mindig egyeznek az elképzelései a jövőt illetően. A CeBIT-en már találkozhattunk a Commodore márkanév alatt forgalomba kerülő, főként játékra szánt számítógépekkel, melyek változatos külseje mögött az „ősellenségnek” számító Intel processzoros, Windows operációs rendszerrel szállított PC rejtezik.

Az amigás táborból az utóbbi hónapok eredményei ellenére is elégedetlenség hangját lehetett hallani. Több évi fejlesztőmunka eredményeként 2006 végén kiadták az AmigaOS 4.0 végleges változatát. A kritikusok ugyanakkor megjegyezték, hogy a jogtulajdonos Amiga Inc. helyett a Hyperion Entertaiment koordinálta a fejlesztéseket, és bár az együttműködés a hivatalos nyilatkozatok szerint felhőtlen, valójában senki nem tudja, mi lesz a projekt további sorsa. A nemrég a honlapját is megújító Amigának felróják, hogy az OS helyett az alkalmazások több platformra való portolását lehetővé tevő fejlesztőkörnyezetre helyezi a hangsúlyt, anélkül azonban, hogy igazi eredményeket érne el – magyarán néhány játékon kívül máig alig született szoftver az Amiga Anywhere, majd utóbb Amiga Digital Living névre keresztelt projekt eredményeként.

A legfrissebb bejelentés azonban új fordulatot visz a történetbe, az Amiga ugyanis az ACK Software Controls nevű céggel együttműködve újra hardvereket tervezett. Két PowerPC-alapú számítógépet kívánnak piacra dobni; egy belépőszintű rendszert 500 dollár körüli áron, illetve egy erősebb gépet nagyjából ezer dollárral drágábban. Pontosabb adatokat egyelőre nem tettek közzé, ám az ígéret szerint a következő hetekben újabb információkkal szolgálnak egyebek mellett a hardverrel és a premier időzítésével kapcsolatban is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Amiga

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés