Hirdetés

Újítanak a memóriagyártók

Erős tavaszi lendületet vesz az Elpida és a Micron, hiszen új termékeket jelentettek be a memóriák piacára. Az előbbi vállalat előállt a 4 gigabites DDR3 szabványra épülő memórialapkájával, amivel a Samsung technológiai előnyét próbálja csökkenteni. Az új chip 1600 MHz-es órajelen képes üzemelni 1,35 vagy 1,5 V-os feszültség mellett. A 40 nm-es eljárással készülő termék 30%-kal fogyaszt kevesebbet a 2 gigabites elődhöz viszonyítva, miközben dupla annyi adatot képes tárolni.

Az új lapka lehetővé teszi az Elpida számára a 32 GB-os memóriamodulok gyártását, melyeket a szerverekbe fognak ajánlani, de az asztali gépek sem maradnak ki, hiszen ide akár 8 GB-os modulok is kerülhetnek. A gyártó a memóriachip mintáit még tavasszal leszállítja a partnereinek, a tömegtermelés pedig a harmadik negyedévben kezdődhet meg.

A Micron az LPDDR2 szabványra koncentrál, hiszen ezekre a lapkákra még máig nagy igény mutatkozik a mobil termékek esetében. A Nanya segítségével fejlesztett új 2 gigabites chip 1,2 V-on képes üzemelni, az adatátviteli sebessége pedig 1066 Mbit/s.

A chip elsősorban az okostelefonokban és az ARM-es netbookokban kaphat majd szerepet. A vállalat többféle felhasználási módot kínál. Az érdeklődő gyártóknak lehetőségük lesz NAND flash memóriával felszerelt MCP modult kérni, vagy az úgynevezett tok a tokon (package-on-package) elgondolás is alkalmazható. A lapka tömeggyártása a harmadik negyedévben indulhat meg.

Az igazi meglepetést a Micron tulajdonába került Numonyx szolgáltatta, hiszen a gyártó előállt a világ első PRAM lapkáival, melyek az Omneo termékcsalád részei lesznek. A fázisváltáson alapuló technológia az anyagszerkezet felmelegítésekor és lehűtésekor keletkező átalakulást használja ki. Az elektromos árammal irányított ciklusok hatására a kalkogén üveg amorf vagy kristályos szerkezetet vesz föl, és ennek megfelelően nagy vagy kicsi lesz az elektromos ellenállása. Ez tökéletesen alkalmassá teszi a technológiát a digitális adattárolásra.

A PRAM technológia az eddig használt NOR és NAND flash elgondolásokhoz viszonyítva háromszázszor gyorsabb írási tempót és tízszer hosszabb élettartamot kínál. Az Omneo P5Q PCM és a P8P PCM jelzésű fejlesztések 90 nm-es gyártástechnológián készülnek. Az előbbi chip soros, míg az utóbbi párhuzamos NOR interfészt használ. A 128 megabites kapacitással rendelkező lapkák tömeggyártása már folyamatban van, így az érdeklődők már leadhatják a rendeléseket a Numonyx számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés