Hirdetés

Kicsiben újít a Thermalright, itt az AXP-100H Muscle CPU-hűtő

Kisebb frissítést kap a neves hűtésspecialista korábbi megoldása, hogy a RAM-ok elhelyezése problémamenteseb legyen.

Viszonylag régóta a piacon van a Thermalright HTPC processzorhűtője, az AXP-100, melyről már adtunk hírt. Sajnos a számítástechnikában általánosságban olyan erős "fejlesztési kényszer" tapasztalható, hogy ritkán találkozhatunk azzal, hogy ami jól működik, azt nem piszkáljuk. Úgy tűnik, a Thermalright vallja ezt a nézetet, ugyanis a korábbi hűtőn szinte minimális mértékben változtattak csak, de mindezt a még kiforrottabbá válás és még jobb kompatibilitás érdekében tették.


[+]

A frissített modell az AXP-100H Muscle elnevezésű megoldásuk lesz, ami csak csendben jelent meg a cég weboldalán, sajtóbejelentés egyelőre nem érkezett. A módosítások tényleg minimálisak, a legszembetűnőbb talán az, hogy 7 mm-rel nőtt a magasság; a hosszabb hővezető csövek kissé más alakzatban kerültek meghajlításra, valamint a visszahajló kialakítás miatt szükséges kitámasztás is jobban belesimul a bordák közötti térbe. Mindez a gyártó álláspontja szerint sokat fog javítani a hűtő felszerelési lehetőségein, ugyanis a korábbi modell esetében elő-elő fordult, hogy nem fért el néhány kisebb alaplapon. Ez leginkább ott jelentkezett, ahol közelebb vannak a memóriafoglalatok a CPU-hoz, illetve problémákat jelentettek a felhasználók olyan esetekben is, ahol nagyobb VRM borda hűtötte a processzor tápellátó részlegét.


[+]

Főbb paramétereiben azonban egyezés mutatkozik az előd AXP-100-zal, így többek közt a ventilátor is a régi, jól bevált darab, a 108 x 101 x 14 mm-es TY-100 típusú modell, azonban a színvilága a korábbi barnás-zöldes árnyalatról a manapság divatosabb, kontrasztos fekete-fehérré változott. A paraméterei változatlanok, 900 és 2500 rpm közötti a fordulatszám, amihez rendre 22 és 30 dBA közötti zajszint tartozik, 16-44.5 m³/h légszállítás mellett. A vörösréz hőcsövek száma viszont továbbra is hat, és ezek 6 mm-es átmérővel rendelkeznek, a nikkelezett talpazat pedig az elődével egyezik. A lamellázat és a hőcsőkomplexum együttesen 180 wattnyi termelt hő elvezetésére teszi alkalmassá az új modellt.


[+]

A gyárilag mellékelt ventilátort egy 120 vagy egy 140 mm-es megoldásra továbbra is le lehet cserélni az univerzális rögzítőknek köszönhetően, kis visszalépés tapasztalható azonban a felfogatás terén. Az Intel LGA775, LGA1150, LGA1151, LGA1155, LGA1156, LGA1366 és az AMD Socket AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 és FM2+ foglalatai továbbra is támogatottak, de az LGA2011 és az LGA2011-v3 foglalatú processzorokhoz elvileg nem használható. Az LGA1366-tal azonos furattávolságnak köszönhetően aki nagyon akarja, az kis leleményességgel fel tudja szerelni oda is, természetesen nem hivatalosan. Kiemelendő, hogy a két legnagyobb AM3+ foglalatú AMD processzor, az FX-9590 és az FX-9370 nem támogatott, mert azok 220 wattos TDP-jével már ez a hűtő sem boldogul.

A felfogatás kellékei
A felfogatás kellékei [+]

Örömmel látjuk, hogy a hagyományos toronyhűtők mellett újra figyelmet kapnak az efféle, alaplapi komponenseket is kellő légáramlattal szellőztető megoldások. A hűtő boltokba kerüléséről és áráról további adattal nem rendelkezünk, de a webshopokban most is elérhető elődmodell 13-14 000 forintos árát remélhetőleg nem nagyon fogja túllépni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés