Hirdetés

Újabb vita az NVIDIA és a Futuremark között

Amint arról beszámoltunk, a Futuremark a múlt héten javítócsomagot adott ki széles körben használt, ám sokak által megbízhatatlannak minősített 3DMark03 tesztprogramjához. A patch a rendszerinformációs modult frissíti, néhány apróbb javítást tartalmaz, és megakadályozza az alkalmazáshoz készített optimalizációk működését. Az NVIDIA szerint azonban ennél többet is tesz: kiiktatja a ForceWare driverek egyik modulját.

Az NVIDIA állítása szerint a GeForce FX megjelenését követően a cég driverei tartalmaznak egy valós idejű compilert, amely grafikus processzor felépítésének megfelelően alakítja át programokat. A Unified Compiler az optimális teljesítmény elérése érdekében átrendezi az utasítások sorrendjét és kijelöli a művelet végrehajtásához szükséges regisztereket. A vállalat állítja: az effajta optimalizáció nem megy a képminőség rovására, kizárólag a GeForce FX grafikus processzorok architektúrájának jobb kihasználását célozza.

A 3DMark03-hoz kiadott patch azonban megakadályozza a compiler használatát, illetőleg a munkát a GPU helyett a processzorra bízza, ami egyes tesztek futtatása során látványos teljesítményesésben mutatkozik meg. Az NVIDIA ezért nem ajánlja a javítócsomag használatát, és azt javasolja, hogy használjuk a korábbi 3DMark03-verziót.

A Futuremark azonban továbbra is kitart amellett, hogy a 3DMark03 kizárólag akkor ad hiteles eredményeket, ha a gyártók driverei nem használnak alkalmazás-specifikus optimalizációkat. Amint azt Tero Sarkkinen, a Futuremark marketingese írja: továbbra sem értenek egyet az NVIDIA-val az egyes programokhoz készített optimalizációk tekintetében.

Azóta történt

Hirdetés