Hirdetés

Újabb rövid hatótávolságú, vezeték nélküli adatátviteli szabvány készül

A Georgia Electronic Design Center (GEDC) olyan 60 GHz-es, digitális RF jelet használó chipet készített, amely lehetővé teszi kis távolságokon belül nagy mennyiségű adat átvitelét. A felhasznált CMOS technológia olcsó előállítást tesz lehetővé, és a fogyasztási adatok is igen kedvezőnek mondhatók, hiszen az integrált antennával ellátott eszköz működés közben mindössze 100 mW-ot fogyaszt.


[+]

A technológia demonstrációjakor 15 Gbit/s-os adatátviteli sebességet értek el 1 méteres távolságból, ami 2 méternél 10, 5 méternél 5 Gbit/s-ra csökkent. Ez a sávszélesség még mindig elegendő HD minőségű, 720p, vagy akár 1080p  felbontású videofájlok továbbítására. A technológia lehetővé teszi vezeték nélküli adatátvitelt alkalmazó asztali számítógépek vagy akár adatközpontok létrehozását, de hordozható eszközökbe, például HD felbontással dolgozó kézikamerákba is beépíthető.


[+]

A pontos specifikációk várhatóan még az idén, ISO szabvány formájában kerülnek rögzítésre, a technológiát alkalmazó termékek leghamarabb 2-3 éven belül kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Előzmények

Hirdetés