Hirdetés

Újabb dollármilliárdokat invesztál az AMD Drezdában

Csupán a napokban érkezett a hír, hogy az AMD Drezdában épített második üzeme, a Fab 36 megkezdte a processzorok kereskedelmi célú szállítását, valamint hogy az év derekától a Chartered szingapúri gyártósorain is készülnek AMD processzorok – máris újabb kapacitásbővülésről nyilatkozott a vállalat egyik illetékese.

A drezdai Fab 30-ban 200 mm-es szilíciumszeleteket dolgoznak fel, a tőszomszédságában felhúzott Fab 36-ban pedig már jobb kihozatalt lehetővé tevő 300 mm-es ostyákat. Jelenleg mindkét üzemben 90 nm-es csíkszélességű processzorok tömegtermelése folyik, az új létesítmény azonban az év második felétől fokozatosan átáll a 65 nm-es chipek gyártására. A munkafolyamatokban kulcsszerepe van az Automated Precision Manufacturing (APM) nevű irányítási rendszernek, amely lehetővé teszi, hogy a különböző gyártósorokon gyűjtött adatokat, illetve a belőlük nyerhető tapasztalatokat közvetlenül fel tudják használni az optimalizációhoz, illetve újabb gyártósorok beindításához. Egyebek mellett az APM rendszernek köszönhető, hogy a Fab 30 termelékenysége 2004 első és 2005 utolsó negyedéve között 80 százalékkal növekedett, és az eredetileg maximum havi 20 ezer ostya feldolgozására tervezett üzem ma már havi 30 ezres kapacitással dolgozik.

Hans Deppe, az AMD szászországi részlegének vezetője a napokban azt nyilatkozta a Sächsische Zeitung című lapnak, hogy egy több milliárd dolláros projekt keretében a drezdai üzemeket az eredetileg tervezettnél gyorsabban és nagyobb mértékben építik ki és modernizálják a közeljövőben. Fejlesztésekről ugyan már korábban is volt szó, azonban a 2008-ig lezáruló 5,8 milliárd dollárnyi befektetés minden eddigi tervet felülmúl. A munkálatok magukban foglalják mindkét üzem energiaellátó rendszerének bővítését, a tisztaszobákban pedig új gépeket állítanak üzembe a modernebb chipek előállítása érdekében. Mindemellett nyáron döntenek egy esetleges harmadik üzem építéséről is – mondta Deppe. Drezdában egyébként jelenleg 2800-an dolgoznak az AMD-nél, a Fab 36 beindulása kapcsán pedig egyelőre további 200 álláshely betöltésre vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés