Hirdetés

Új Sun kliensgeneráció

Funkcióit tekintve a vékony kliensek nemzetségébe sorolható a Sun Microsystems legújabb, vállalati környezetbe szánt megoldása, a Sun Ray 170, ám kijelzőjével és a szerver-kliens rendszer alapjául szolgáló megújult szerverszoftverrel együtt részben mégis egy önálló műfajt képvisel. A megoldás egyik fontos előnye, hogy a kliens sem önálló operációs rendszerrel és alkalmazásokkal, sem saját háttértárolóval nem rendelkezik, így a központi szerverek és a hálózat megfelelő védelme esetén egy sor biztonsági kockázati tényező iktatható ki.

A Sun Ray kliensek támogatják a Solaris, Linux és Java alapú alkalmazásokat is. A rendszergazdának lehetősége van arra, hogy a kliensen megjelenő desktopot minden részletében egyéni igények szerint konfigurálja, sőt ha a dolgozó jelszóval vagy Smart Carddal azonosítja magát, a számára kidolgozott szabályok lépnek érvénybe és saját session-információi importálása után ott folytathatja munkáját, ahol – akár egy másik kliensen – legutóbb abbahagyta (Hot Desking).


Sun Ray 170

A Sun Ray 170 kliens szíve egy 100 MHz-es SPARC processzor, helyi memóriája 8 MB. Hangátvitelhez sztereó vonali be- és kimenettel, illetve mikrofoncsatlakozóval rendelkezik, videojeleket egy PAL és NTSC szabványt támogató kompozit bemeneten fogad. Hálózatra 10/100BASE-T (RJ45) porton csatlakoztatható; USB interfészből négyet kínál, a beviteli eszközök (billentyűzet, egér) is ezekre kapcsolhatók. Saját 17 hüvelykes, 1280x1024 pixel felbontású TFT-monitora mellett egy külső megjelenítő (elsősorban projektor) meghajtására képes – a VGA-kimeneten függő eszköz számára maximum 1024x768-as felbontású, 60 Hz frissítésű analóg jel biztosított. Az ISO-7816-1 specifikációval kompatibilis beépített Smart Card-olvasó segítségével többek között a felhasználók autentikálása egyszerűsíthető. A kliens teljes mérete 37,7 x 21,1 x 40,7 cm, tömege 6,3 kilogramm.

A kliens hardverjellemzői mellett természetesen igen fontosak a szerverrel szemben támasztott követelmények. A Sun UltraSPARC (Solaris 8, 9, Trusted Solaris 8) vagy x86 (Java Desktop System, Red Hat Enterprise Server AS3, SuSE Enterprise Linux 8 SP3) platformra épülő szervert ajánl, legalább 95 MB szabad merevlemez-kapacitással és felhasználónként minimum 40 MB RAM-mal.

A Sun Ray kliensek használatához a Sun Ray Server Software megújult, 3-as verziója ajánlott. Ez elődjéhez képest mindenekelőtt a hálózati sávszélesség jobb kihasználásával kecsegtet: a továbbítandó képek Discrete Wavelet transzformáción, a szövegek és más adatok Lemple Ziv 77 eljáráson alapuló tömörítése révén az igényelt sávszélesség több mint felével csökkenthető. Ez több telephelyre kiterjedő munkafolyamatok esetén lehetővé teszi az xDSL, szélessávú (pl. bérelt vonalas) vagy egyszerű modemes kapcsolatok közötti választást.

A Sun Ray 170 kliens listaára 1049 dollár, a szerverszoftver pedig kliensenként mintegy 99 dollárba kerül, ám ahogy a nagyvállalati megoldások esetében lenni szokott, a végső árat a rendelés volumenéhez mérten, egyéni mérlegelés alapján határozzák meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés