Hirdetés

Új SSD foglalaton dolgozik a Samsung

Az M.2 foglalat kiváló, de nem könnyíti meg a szerverek karbantartását. Ezen változtatna a gyártó.

Annak idején az Intel NGFF (Next Generation Form Factor) név alatt kezdte el fejleszteni a ma már M.2 néven ismert szabványt, ami magában foglalja a kártyák méretét és a foglalatot is, és mely helytakarékossága révén rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert a végfelhasználók és a gyártók, főleg a notebookgyártók körében. A Samsung most ugyanezt az utat járja be, ugyanis egy kifejezetten szerverekbe szánt SSD méret- és foglalatszabványon dolgoznak, amit szintén NGFF-nek hívnak, legalábbis amíg el nem készülnek vele.

Az új formátumnak megfelelő SSD-k 32 x 114 milliméteres alapterülettel rendelkeznének, ami jóval szélesebb, mint a jelenlegi szabvány, ezzel lehetővé válna, hogy a NAND chipek két sorban sorakozzanak egymás mellett a nyomtatott áramkör mindkét oldalán. Ezzel jelentősen, a jelenleg elérhető technológiákkal egészen 8 TB-ig nőne a kapacitás.

A másik fontos módosítás az újfajta foglalat lenne. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi M.2 nem kényelmes, hiszen a modul behelyezése több lépcsőben zajlik, ráadásul nem is túl célszerűen: először adott szögben kell a foglalatba illeszteni az SSD-t, majd lefele nyomni. Ez a fajta rögzítési mechanizmus megnehezíti a rekeszekbe helyezett szervereknél a frontoldalról történő megközelítést és cserét, kvázi lehetetlenné teszi a hot swapet és a könnyű szervizelést. A Samsung éppen ezért egy olyan rendszeren dolgozik, ami hasonlóan egyszerű lenne, mint a HDD-k esetében, ahol a fiókok kihúzásán és behelyezésén kívül lényegében nincs más teendő.


[+]

A Samsung fejlesztésének komolyságát jelzi, hogy állítólag a szabványokért felelős bizottságot is sikerült megfűzniük, így nincs akadálya annak, hogy ha elkészül, akkor széles körben elterjedjen, már amennyiben a gyártókat is meggyőzi az újdonság. Hogy mindez mikorra várható, arról egyelőre nincs információ.

Előzmények

Hirdetés