Hirdetés

Új iMac 500 dollár alatt?

Néhány nap múlva, január 10-én veszi kezdetét a MacWorld Expo, s a rendezvény előtt máris számos találgatás látott napvilágot arról, milyen újdonságokkal áll elő az Apple. Korábban beszámoltunk a gyártó flash memóriával ellátott iPod zenelejátszójával kapcsolatos terveiről, most a Think Secret nyomán egy olcsó Macintoshról tudósíthatunk.

A lap értesülése szerint a Q88 kódnevű iMac modell egy 1,25 GHz körüli órajelen futó PowerPC G4 processzorral, ám TFT-kijelző nélkül jelenhet meg a piacon – mindössze 499 dolláros kiskereskedelmi áron. A gép egy lapos házban kapna helyet, az alapár egy DVD-olvasó/CD-író kombót, egy 40-80 GB közötti tárkapacitású merevlemezt, 256 MB RAM-ot, modemet, USB 2.0, Firewire-400, 10/100 Mbps sebességű Ethernet, valamint IEEE 802.11b/g szabvány szerinti Wi-Fi interfészeket biztosítana. Nem kizárt nagyobb funkcionalitású, feláras modellek megjelenése sem.

A gyártó elsősorban azoknak szánja az olcsó iMac-et, akik eddig Windowst használtak, de érdeklődnek az Apple-világ iránt, és ki is próbálnák – először esetleg csak egy olcsóbb második gép formájában – a Macintosht. A döntést megkönnyítheti a kijelző nélküli modell, hiszen DVI- és VGA-csatlakozóinak köszönhetően bármilyen meglévő vagy olcsóbban beszerzett monitorral használható.

Több lap idézi a Piper Jaffray elemzőjének, Gene Munsternek a véleményét, aki szerint főleg az iPod sikerének köszönhetően megélénkült az érdeklődés az Apple egyéb termékei iránt is, a vállalat azonban eddig nem jeleskedett abban, hogy a kíváncsiskodókat vásárlásra bírja. A 499 dolláros ár lehet viszont az a küszöb, amelyet már sokan át is lépnének, és ezzel nemcsak egy működőképes rendszer birtokába juthatnának, hanem – a források szerint – az iLife és az AppleWorks programcsomagot is megkapnák.

A mostani időpont egyébként éppen ideális arra, hogy a gyártó meglovagolja az iPod sikerét. Az Apple részesedése a merevlemezes médialejátszók amerikai piacán a 2004 októberével végződő 12 hónapban elérte a 80 százalékot, s a cég az év végén újfent pozitívan korrigálta az utolsó negyedévben várható eladások adatait: körülbelül 4 millió készülék lelt gazdára a karácsonyi ajándékozást is beszámítva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés