Hirdetés

Új hardveralappal bővül a GeForce Now

Elég komolyra tervezte az új POD-ot az NVIDIA, így 1440p-ben a másodpercenkénti 120 képkocka is hozható.

Az NVIDIA az előző év közepén indította be a GeForce Now kereskedelmi startját, amely azóta is rendszeresen bővül új címekkel a múlt májusban hozott döntéseknek hála. A hardveres alap viszont egy ideje nem változott. Maga a felhőalapú játékszolgáltatás továbbra is úgynevezett POD-okon fut, amely gyakorlatilag egy távoli szervernek tekinthető valamilyen kiépítéssel. Ebből kap az adott felhasználó egy meghatározott virtuális konfigurációt.

A zöldek kétféle POD-ot kínáltak eddig, amelyek közül a gyengébbik Intel Xeon E5-2697 v4 CPU-kal társította a Tesla P40-es gyorsítókat, míg az erősebbik Intel CC150-es CPU-kból és RTX 10-8 gyorsítókból állt. A virtuális konfigurációk tekintetében bármelyik POD-ra került az ügyfél mindenképpen négy fizikai processzormagot kapott, a hozzá rendelt, GeForce GTX 1080 és 1080 Ti közötti teljesítményt biztosító Tesla P40 vagy a GeForce RTX 2080 Ti-hoz közelítő RTX 10-8 mellé, míg a rendszermemória kapacitása 7-16 GB között alakulhatott.


[+]

Az NVIDIA most bejelentette a legújabb POD-ot, amit hangzatosan SuperPOD-nak hívnak, de valójában ugyanolyan szerver, mint az elődök, csak jobb képességekkel bír. Itt már AMD Ryzen Threadripper PRO processzorokra vált a vállalat, amelyek mellé GeForce RTX 3080-as gyorsítók kerülnek. Arról nincs pontos információ, hogy konkrétan hány GPU kerül egy node-ba, de annyit megtudtunk, hogy a korábbi RTX-es POD-nál jóval több felhasználót ki tud szolgálni egy új node. Ez persze amúgy is várható volt, hiszen a korábbi dizájn legnagyobb gondja, hogy a CC150-es CPU-ban fizikailag csak négy mag volt, amit sok részre nem lehetett felosztani, de ilyen szempontból a Ryzen Threadripper PRO sokkal erőteljesebb alap, hiszen eleve van 128 darab PCI Express sávja, illetve akár 64-magos verzió is kérhető belőle. Ha az NVIDIA elment a plafonig, és az efféle szervereknél általában megéri megtenni, akkor egy node-ba nyolc GeForce RTX 3080-at is beköthettek, vagyis nyolc játékost is ki tudnak így szolgálni.

Az új POD-on egyelőre tesztüzem zajlik, de novemberben már elérhető lesz Észak-Amerikában, illetve decemberben Európában is. A bérletre való előrendelést már le lehet adni az alábbi oldalon, ahol 100 eurót kell fizetni a legújabb konfiguráció fél évig tartó eléréséért. Ezzel PC-n és Macen 1440p-ben másodpercenként 120 képkocka igényelhető, míg Shield TV-n opció a 4K és 60 képkocka/másodperc is. Mindezek mellett egy játékmenet nyolc órás is lehet, az olcsóbb rendszer hat órájával szemben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés