Hirdetés

Terítéken az újgenerációs almás újdonságok

Rengetegen várták az Apple újgenerációs médialejátszóinak bejelentését. Az új készülékek külsőre ugyan nem sokat változtak, legalábbis némelyik alig észrevehetően, belül viszont annál inkább. Amellett, hogy a rendszerek tárolókapacitása nőtt, az egyes modellek ára még csökkent is. Ez betudható a technológiák fejlődésének, hiszen például az előző modellek megjelenésének idejében kapható háttértárakhoz képest manapság ugyanakkora méretűt sokkal olcsóbban kapni, vagy ha más szemszögből nézzük, ugyanannyiért nagyobbat lehet beszerezni már. Ezt megfigyelhetjük az iPod Cassic új, 160 GB-os verzióján is, mert ha belegondolunk, kisebb merevlemezt egyre kevésbé gyártanak. A Classic vonal egyébként nem újult sokat a nagyobb méretű modellen kívül. A 120 GB-os iPod ára csökkent, a  250 dolláros 160 GB-osba pedig bekerül a Genius Mix szolgáltatás.

A Touch harmadik generációja már 64 GB-os memóriával is kapható a 32 GB-os mellett. Megkapta az iPhone 833 MHz-s processzorát, ami sajnos némileg vissza lett fogva, mivel 600 MHz-en üzemel. Az operációs rendszert az iPhone OS 3.1.1-re cserélték, új grafikus magja lett, a belső memória pedig 256 MB-osra duplázodott. Az új Touch bejelentése után pár nappal derült ki, hogy a készülék valójában egy N-es Wi-Fi vevőt is rejt. A benne található Broadcom chip (BCM4329) a Bluetooth és az FM rádió irányítását végzi, ám egy adatcsatornája és antennája miatt, "csak" 50 Mbit/s-ra képes. Ennek ellenére az Apple nem építette be a Touch-ba a szoftveres kezelését. A nagyobb tárkapacitású, 64 GB-os Touch 399-ért, a kisebb 299 dollárért vásárolható meg.

Az egyik legnagyobb visszhangot kapott változás a Nano modellt érintette. A vékony iPodba egy parányi kamera került. Ezzel 640x480-as filmeket tudunk felvenni 30 képkocka/másodperces sebességgel. Ennyiben ki is merül e képessége, ugyanis fényképezni már nem lehet vele, viszont így használhattak a szokásosnál sokkal kisebb érzékelőt. Mi ugyan nem értjük, hogy miért kell egy médialejátszóba videokamera, de nyilván az Apple ezt jobban érti, hiszen nem ez lenne az első eset, hogy a cég által bevezetett újdonság később szinte az összes más hasonló terméken megjelenjen. Tehát nem fogunk meglepődni, ha rövid időn belül például a Creative, a Samsung vagy más nagy gyártó előrukkol a filmezős (és talán fényképezős) lejátszójával.

A Nano elődjéhez képest kicsit nagyobb képernyőt kapott (2,0" -2,2"), ami a felbontást is növelte 240x376 pixelesre. Találunk még benne hangfelvevőt és FM-rádiót, emellett egy opcionális kiegészítővel lépésszámlálóként is használhatjuk. Összesen kilenc színben kapható, két méretben: 8 GB (149 dollár) és 16 GB (179 dollár) memóriával.

A minimalista, kijelző nélküli Shuffle harmadik generációja még egyszerűbb külsőt kapott. Öt színben lehet megvásárolni, plusz készült egy speciális, acél borítású változat is az alumíniumok mellett. A 3G Shuffle a világ egyik legkisebb MP3 lejátszója a maga 45,2 x 17,5 x 7,8 mm-es méreteivel és minössze 10,7 grammos tömegével. Két változata van, 2 GB-os (59 dollár) vagy 4 GB-os (79 dollár) háttértárral, ám az acél borítású 4 GB-osért 99 dollár kell fizetni. Ezzel egyidőben a 2G Shuffle eltűnt az Apple boltokból, tehát teljesen felváltják az új készülékek a régi vonalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés