Hirdetés

Új BIOS-szal védik a Ryzen 7000X3D processzorokat a túlfeszültségtől

Az utóbbi időben megszaporodtak az elégett, károsodott CPU-kről szóló hírek, az AMD és partnerei erre reagálnak most.

Az elmúlt pár napban több bejegyzés is megjelent például a Redditen, melyeken károsodott AMD Ryzen 7000X3D processzorokat mutogattak a felhasználók. A károsodást, mely állítólag teljesen spontán következik be, és vagy teljes tönkemenetelt, vagy „csak” a 3D V-Cache meghibásodást jelent, úgy tűnik, hogy a túl magas tápfeszültség okozza.


(forrás: Speedrookie@Reddit) [+]

Annak érdekében, hogy ennek lehetőségét minimalizálják, az AMD és az alaplapgyártók egy része elkezdett olyan BIOS frissítéseken dolgozni, melyek megszüntetik a feszültség emelésének lehetőségét – aki valamilyen tuningban gondolkodna, az ezek után csak undervoltinggal próbálkozhat. Ez azért is kellemetlen, mert a feszültség emelését nem csak a felhasználó maga állíthatja be közvetlenül, hanem például az EXPO profilok bekapcsolásakor is előfordulhat. Mindenesetre az MSI már el is kezdte kiadni az AM5-ös lapokhoz készült új, BIOS-okat, illetve az MSI Center program friss verziójában is zárolták a Ryzen 7000X3D processzorok túlfeszelésének lehetőségét. Mindez persze nem jelenti azt, hogy VALAMENNYI alaplapgyártó limitálni fogja a tuning lehetőségét, de az valószínű, hogy az ilyen jellegű elégéseket még kevésbé fogják garanciában cserélni.

Az aktuálisan X3D CPU-kat használóknak a Tom’s Hardware például azt tanácsolja, hogy az SoC feszültséget lehetőleg tartsák 1,25 volt alatt, aki pedig EXPO profilt használ, ellenőrizze, hogy az nem kér-e 1,4 voltnál magasabb tápfeszültséget, és ha igen, inkább kapcsolják ki a profilt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés