Hirdetés

Tuningos GeForce-ok a kicsik mellé

Az NVIDIA az elmúlt héten mutatta be a legkisebb Fermit, ami a GeForce GT 430-as kártyán kapott szerepet, az OEM piacon azonban további két termék került elő. A GeForce GT 420 egy butított GT 430-nak tekinthető, a két kártya csak a CUDA magok számában különbözik, mivel a kisebbik verzió 96 helyett 48 darab egységgel rendelkezik. Ez természetesen negatívan hat a textúrázó csatornák számára, is, melyek száma szintén megfeleződött. A fedélzeti memória mennyisége 2 GB lesz, a DDR3 lapkák pedig 1800 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. A fogyasztás 50 watt körül maradt, ami annak tudatában, hogy a lapka fele le van tiltva nem túl jó érték.


NVIDIA GeForce GT 420

A GeForce GT 440 már sokkal érdekesebb termék. Ez a modell már a nagyobb GF106-os lapkára épül, és 144 CUDA magot használ az elérhető 192-ből. A 594 és az 1189 MHz-es mag- illetve shader-órajel mellé 1,6 vagy 1,8 GHz-es frekvencián ketyegő fedélzeti memória kerülhet, melynek kapacitása 1,5 vagy 3 GB lehet. Ebből már rögtön ki lehet találni, hogy a memóriabusz szélessége 192 bites, így mindegyik ROP blokk aktív, azaz 24 darab blending egység áll rendelkezésre. Az újdonság legérdekesebb tulajdonsága a visszafogott energiaigénye, mivel a GeForce GT 440 beéri 56 wattal is, ami kifejezetten jó eredménynek számít.


NVIDIA GeForce GT 440

Mindkét fentebb bemutatott GeForce elérhető az OEM gépekben, ám az esetleges dobozos verziók érkezéséről semmi hír.

A gyártópartnerek körében a GeForce GTS 450 gyári tuningja számít menőnek. A Point of View a TGT sorozatot bővíti az előbbi termékre épülő modell Beast jelzésű verziójával. Az újdonság 192 CUDA maggal és 32 darab textúrázó csatornával rendelkezi, a mag-, shader- és effektív memória-órajel pedig rendre 920, 1840 illetve 4008 MHz-es értékeket vonultat fel.

Point of View GeForce GT 450 Beast Edition
Point of View GeForce GT 450 Beast Edition

A Point of View kártyáján 1 GB kapacitású fedélzeti memória található, mely természetesen 128 bites buszt használ, és GDDR5 szabványú lapkákra épül. A kimenetek tekintetében sem érdemes meglepetésekre számítani, így a mini HDMI mellé a megszokott két DVI interfész került. A GeForce GTS 450 TGT Beast szállítása a következő héten kezdődik meg, ám az árcéduláról még nem nyilatkozott a gyártó.

Végül, de nem utolsó sorban itt a Colorful versenyzője, mely egészen egyedi termék képet mutatja a képet alapján. Az iGame 450 félelmetesen nagy bordát használ, melyet két, szintén méretes ventilátor tart megfelelő hőmérsékleten. Az 1 GB-os termék az egyik leggyorsabb GeForce GTS 450 lesz, ugyanis a mag- és a shaderórajelet 900 és 1800 MHz-re sikerült belőni, míg a memória effektív 4100 MHz-en ketyeg. A gyárilag tuningolt terméket természetesen tovább is lehet kínozni, sőt kártyán két BIOS is található, ami némi biztonságot jelent az egyéni paraméterekkel rendelkező BIOS-ok beégetésekor.

Colorful iGame 450
Colorful iGame 450

A Colorful elsősorban az ázsiai piacra dolgozik, így ez a termék is ott lesz elérhető, de a cég Európa felé is kacsingat, így lehetséges, hogy pár hónapon belül hazánkban is feltűnnek a vállalat a kivételesen egyedi GeForce kártyái. Az iGame 450 megjelenése novemberben esedékes, ám az áráról még nincs információ.

Előzmények

Hirdetés