Hirdetés

Tuninghoz ajánlott lesarkazásvédő jön a Skylake processzorokhoz

A Skylake processzorok az Intel korábbi megoldásaihoz hasonlóan küzdenek a melegedéssel, amely természetesen egy betervezett tényező, mivel a lapkán található fémkupak alatti hőelvezetés szándékosan gyengére van tervezve. Utóbbihoz ugyanis az Intel nem használ elég jó minőségű pasztát, így bár a termékek így is hibátlanul üzemelnek, a hőmérsékletük a tervezésük miatt magasnak mondható.

A fentiek következtében vált elterjedtté az elmúlt években az Intel egyes processzorainak kupaktalanítása, amely természetesen nem egy ajánlott folyamat, és a garancia elvesztésével jár, ugyanakkor a kupak alatti hővezető paszta cseréjével 15-25°C-ot is lehet nyerni, vagyis ennyivel működik hűvösebben ugyanaz a processzor ugyanazzal a hűtővel, de úgymond utókezelve. Ez a tuning szempontjából fontos tényező, és a Skylake esetében is eljátszható a művelet, ami hasonló eredményességgel kecsegtet, de figyelni kell pár hátrányos körülményre.

Egyrészt a Skylake processzorok tokozásánál a nyomtatott áramköri lap vékonyabb, illetve maga a lapka is kisebb, vagyis a fémkupak nélkül az adott hűtő nyomása kisebb felületen oszlik el. Ez még az erre vonatkozó specifikációkat maradéktalanul betartó hűtők esetében is könnyen vezethet a foglalatban található lábak, illetve a nyomtatott áramköri lap sarkainak elhajlásához, hiszen ezeket a kupakkal való használatra tervezték. Másrészt fémkupak nélkül egy nem tökéletes precizitással felhelyezett processzorhűtő olyan nyomást fejthet ki a lapka széleire, hogy abból egy apró darab letörhet, ami akár működésképtelenné is teheti a processzort.

A kupaktalanítást azonban nagyon sok tuningos elvégzi, mivel az így nyert hőmérséklet-csökkenés akkor is megéri. Ugyanakkor az Aqua Computer most forgalomba hozott egy 7 euróért árult lesarkazásvédőt, amely a kupaktalanítást biztonságosabbá teszi. Egyrészt a megfelelő pontokon kivágott fémlemez véd a lesarkazástól, illetve segít abban, hogy a processzorhűtők lefogatójának nyomása ne görbítse el a lábakat, illetve a nyomtatott áramköri lapot.

Természetesen az Aqua Computer megoldása egy olyan területet fed le, amelyre semmiféle garancia nem vonatkozik, így ajánlani nem lehet, ugyanakkor ha bárki a kupaktalanítás mellett döntött, biztosan jól jár ezzel az extra fémlemezzel.

Előzmények

Hirdetés