Hirdetés

Túltermeléssel küzd az alaplappiac

Az alaplapgyártók számára a PC-piac visszaesése komoly probléma, hiszen a 2012-es évre bekalkulált céljaikat is csak úgy tudták teljesíteni, hogy az év utolsó két hónapjában megnövelték a kereskedelmi partnerek felé a szállításokat. Ez egyrészt jót tett az előző évi eladási adatok növelésének, de ugyanakkor megvan a böjtje is, mivel a kereskedőpartnerek rendelése idén nagyon visszaestek, hiszen a felhalmozott készletet előbb el kell adni.

Az alaplapgyártók számítottak erre, így a beszállítóik felé jelentősen csökkentették a rendeléseiket. Az ASUS az esztendő első negyedévében 5 millió alaplap eladásával számolt, ami szekvenciálisan 9,1%-os csökkenést jelent. A többi tajvani alaplapgyártót összesítve nagyjából 15-20%-os visszaesésre van kilátás az eladások területén az előző negyedévhez viszonyítva.

A piac második legnagyobb szereplőjének számító Gigabyte meglepetésre az első két hónapban tartotta az ASUS által diktált tempót, így van némi esély arra, hogy az első negyedévben a több alaplapot szállítanak le, mint a legnagyobb konkurensük, de az éves szintű eladást tekintve inkább a következő negyedévek számítanak majd, mivel ekkor kerülnek piacra az új termékek.

Előzmények

Hirdetés