Hirdetés

Tovább gyorsította GDDR4 chipjeit a Samsung

A Samsung bejelentette, hogy tovább gyorsította GDDR4 memóriachipjeit. A koreai vállalat 2006 júliusában kezdte meg a legfeljebb 2,4 GHz effektív órajelen hajtható lapkák tömeggyártását, bár hozzá kell tenni, több mint egy éve elkészültek a 3,2 GHz-es chipek mintapéldányai is. A legújabb GDDR4 chipekkel már 4 GHz-es effektív órajelet képesek elérni. Az első példányok 80 nm csíkszélességű technológiával készülnek, 512 megabit (64 MB) kapacitásúak, 32 bites adatbusszal rendelkeznek, és a lassabb típusokoz képest valamelyest növekedett energiaszükségletük is, ezért az 1,8 voltos tápfeszültséget 2,0 voltra kellett emelni.

A Samsung nem tette közzé, mikorra tervezi az új chipek gyártásának megkezdését, csupán arra utalt, hogy elemzők szerint a következő egy-másfél év folyamán jelentősen nő majd a csúcsteljesítményű memóriák iránti kereslet. Mindazáltal tény az is, hogy – a nyomtatott áramkörök tervezési sajátosságai miatt – a GDDR4-es kártyák közül elsőként piacra került Radeon X1950 XTX-en még a 2,4 GHz-es effektív sebességet sem érik el a Samsung chipjei, így kétséges, mikor fogják kihasználni az újabb megoldásokban rejlő tartalékokat.

Az X-bit labs ugyanakkor arra is rámutat, hogy a GDDR4 órajelének további emelésével a koreaiak a GDDR5 útitervét is könnyen átírhatják; a korábbi elképzelések szerint a GDDR5 2008-ban, a 3,5 GHz körüli tartományban vette volna át elődje helyét, ám nem kizárt, hogy megjelenésére így csak később lesz igény.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés