Hirdetés

Apró és tempós SSD-ket tesz lehetővé a Toshiba XFMExpress szabványa

A vállalat szerint egészen kis helyre is beépíthető egy M.2-es NVMe SSD teljesítménye.

A Toshiba bejelentette az XFMExpress szabványt, amellyel az SSD-piacot szeretnék igen érdekes irányba elvinni. Persze nagy kérdés, hogy miért van szüksége a piacnak egy újabb szabványra, de ezúttal tényleg egy olyan dologról van szó, ami a mobil szegmens tekintetében igen hasznos lehet.

Ha a teljesítmény kritikus tényező, akkor az ultramobil szinten leginkább a BGA SSD-k jönnek számításba. Ezek előnye, hogy kis méretbe, illetve relatíve alacsony fogyasztásba zsúfolják a gyors adattárolót, de hátrányként élhető meg, hogy nem cserélhetők, hiszen konkrétan oda kell forrasztani őket az adott platformdizájnhoz. Ez bizonyos szempontból még belefér, de sokkal hasznosabb lenne a BGA SSD előnyeit felkínálni cserélhető formában. Az XFMExpress szabvány gyakorlatilag ezt teszi lehetővé.


[+]

Az egész alapja egy foglalat, amelyet a Toshiba a JAE (Japan Aviation Electronics) partnereként alakított ki. Ebbe helyezhetők a 14 x 18 x 1,4 mm-es XFMExpress SSD-k, és a foglalat zárásával már működhet is a rendszer, ráadásul a tervezésnél a hőelvezetésre is gondoltak az érintettek. Az már a gyártóktól függ, hogy ezekkel a lehetőségekkel mennyit engednek meg a felhasználók számára, hiszen ilyen formában nagyon könnyen cserélhető egy XFMExpress SSD az adott terméken belül, de akkor is előnye van ennek a megoldásnak, ha az otthoni csere lehetősége nem opció, hiszen a szervizek számára sokkal egyszerűbbé válik az SSD-re vonatkozó hibák javítása.


[+]

Az XFMExpress szabvány a képességek tekintetében az M.2-es NVMe meghajtókkal versenyzik, ami természetesen nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy NVMe protokollt, illetve x4-es PCI Express 3.0-s interfészt használ. Ráadásul az x4-es PCI Express 4.0 is opció lesz, csak az erre vonatkozó specifikációk még nincsenek kész, de a Toshiba szerint ezt a hiányosságot nagyon hamar orvosolni fogják. Ezzel az elméleti maximális adatátviteli teljesítmény 4-ről 8 GB/s-ra nő. Egy XFMExpress SSD-n belül egyébként a vezérlő mellett DRAM, illetve 3D NAND flash memóriák találhatók.

A Toshiba szerint az XFMExpress szabvány akkor jelent előnyt a gyártók számára, ha az adott dizájnba mindenképpen egy M.2-es NVMe SSD teljesítményére lenne szükség, de egyszerűen az ilyen meghajtó számára nincs hely. Utóbbi problémát az XFMExpress teljes mértékben kezelni tudja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés