Hirdetés

Elérhető a legjobb szuperszámítógépek legfrissebb listája

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, ami az élen sajnos megint nem hozott szinte semmi izgalmat. Az első öt helyen nem is történt változás, így ezzel nem is érdemes foglalkozni, de annyit azért meg kell említeni, hogy továbbra is a Tianhe-2 vezet.

Legyőzhetetlen a Tianhe-2
Legyőzhetetlen a Tianhe-2

Megemlíthető, hogy a top500.org elemzése szerint maguk a fejlesztések is láthatóan lelassultak, mivel a listában szereplő gépek összteljesítményének növekedése lassul. A jövőben azonban pont, hogy gyorsulásra lehet számítani, így hamarosan újra komoly csata kezdődik a dobogós helyekért és persze a győzelemért.

A legjobb tízbe két új gép férkőzött, mégpedig a hatodik és a nyolcadik helyre, ráadásul mindkettő Cray XC40-es alapokat használ. Egészen pontosan a hatodik helyre a Trinity érkezett meg, amelyben 18816 darab, 16-magos, 2,3 GHz-en üzemelő Intel Xeon E5-2698v3 CPU dolgozik. A hivatalos adatok alapján a frissített amerikai gép a Linpack tesztben 8,1 PFLOPS-ra képes az elméleti 11,08 PFLOPS-ból, a fogyasztása azonban nincs megadva.

A nyolcadik helyre a Németországba telepített Hazel Hen tanyázott le, amelybe 15424 darab, 12-magos, 2,5 GHz-en üzemelő Intel Xeon E5-2680v3 CPU került. Ez a masina a Linpack tesztben 5,64 PFLOPS-ra képes az elméleti 7,4 PFLOPS-ból, de a fogyasztást itt sem hozták nyilvánosságra.

A Trinity és a Hazel Hen miatt a Piz Daint a hatodik helyre csúszott, míg a Shaheen II és a Stampede rendre kilencedik és tizedik lett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés