Hirdetés

Tíz éves a D1

Kis nosztalgiával emlékezünk meg a Nikon profi digitális vonalának első szereplőjéről, mégpedig a D1-ről. A váz 10 éve, június 15.-én jelent meg a piacon. Ugyan az első digitális képet produkáló Nikon SLR már '91-ben megjelent, azt inkább a Kodak neve alá illene bejegyezni. A készülék a két cég együttműködéséből született, de a gép lelkét a Kodak, míg a vázát a Nikon adta. Az együttműködésből később több modell is létrejött, sőt a Fujival való kooperáció eredményeként született meg az E széria is. A sok közreműködés után végre a saját profi dSLR is napvilágot látott, megérkezett a D1. Ennek a modellnek az alapja kezelőszerveit és kinézetét tekintve az F5 volt, mely korábban a csúcsminőséget képviselte - bár a filmes vonalon.

Nikon D1 (forrás: wikipedia.org)
Nikon D1 (forrás: wikipedia.org)

  Nikon D1

Érzékelő típusa, mérete

CCD 23.7 × 15.6 mm DX
Effektív felbontás 2000 × 1312 (2.6 megapixel)
Záridő 1/16000 - 30 mp
LCD 2" - 120 000 képpontos felbontással
Támogatott memóriakártyák CF (Type I, II, maximum 2GB)
Fénymérés TTL, 1005 érzékelő, 256 szegmenses mátrix, szpot vagy középre súlyozott fénymérés
Fókusz 5 pontos, Multi-CAM 1300 Autofocus rendszer
Sorozatfelvétel 4.5 FPS (21 képkockáig)
Érzékenység ISO 200-1600
Súly 1.2 kg

Az igények innentől kétfele váltak: a felhasználók egy része nagyobb felbontás, másik része pedig gyorsabb sorozatfelvétel után áhítozott. A gyártó ezért megalkotta az eredeti modell két, módosított változatát. Így született meg 2001-ben a D1h, mely már 5 képkockát tudott rögzíteni elődjével azonos felbontáson 40 fotó erejéig. A "gyorstüzelő" verzióval együtt mutatták be a D1x-et, mely már 5.3 millió effektív pixellel rendelkezett, viszont testvéréhez képest lassabb volt. Az apróbb különbségeket leszámítva a kamerák azonos paraméterekkel rendelkeztek, ám egy nagyon fontos dologban eltértek: az eredeti D1 NTSC színtérrel rendelkezett, ellentétben két későbbi utódjával, melyek már az elfogadottabbá vált sRGB/AdobeRGB színekkel dolgoztak. 

A Nikon D1 eredetileg közel 6000$-os áron került a boltokba, nagyjából tehát annyiért, mint a D3 bevezető ára volt, most pedig töredékéért (40-60 ezer forintért) vadászhatnak a gyűjtők megfelelő állapotú darabokat például az ebay-en. Így hát csüggedésre semmi ok, ezek szerint már csak 8 év, és potom áron juthatunk hozzá a hőn áhított D3 vázunkhoz...

Hirdetés