Hirdetés

Tiltott oldalak a WD világjáró könyveiben

Szokatlan módon tesz eleget az amerikai szerzőijogvédő lobby kívánalmainak az egyik legnagyobb helyi tárolóeszköz-gyártó, a Western Digital. A vállalat My Book World Edition/II néven árult, hálózati funkciókkal is rendelkező külső merevlemezeinek egyik legnagyobb vonzereje, hogy a WD Anywhere Access szolgáltatáson keresztül a rajta tárolt adatok a szükséges autentikációt követően a világ bármely pontjáról elérhetők, csakhogy – mint kiderült – ez a rendszer komoly korlátok közepette működik. Erre maga a gyártó hívja fel a figyelmet az érintett termékek weboldalán, melyet nemrég módosítottak is annak érdekében, hogy a felhasználót ne tévesszék meg az ott leírtak.


A termék ugyanaz, a tálalás kicsit más
(az alsó részlet a Google által tárolt termékoldalról származik)

Az új, módosított termékoldalon a Western Digital külön felhívja rá a figyelmet, hogy a WD Anywhere Access bizonyos fájltípusok megosztását az „ellenőrizhetetlen licencek” miatt nem támogatja. A gyártó szemmel láthatóan igyekezett biztosra menni, ezért a meglehetősen bőséges listában gyakorlatilag az összes elterjedt videó- és zeneformátum szerepel, az adattárolóhoz távolról csatlakozó felhasználó a médiafájlok közül így jobb híján csak a képek elérésére jogosult.

A Western Digital World Edition/II, hálózati funkcióval felvértezett külső merevlemezek 500 gigabájttól 2 terabájtig terjedő kapacitással kaphatók, egylemezes és kétlemezes változatban. Az adattárolók ára kapacitástól függően 249 és 699 dollár közt mozog a tengerentúlon. Megkerestük a gyártó hazai disztribútorát, aki lapunktól értesült a My Book World Edition külső HDD-k fájlmegosztását érintő korlátozásokról, ugyanakkor elmondta, hogy jó eséllyel nem regionális szintű tiltásról van szó. A forgalmazó szerint erre hivatkozva eddig egyetlen ilyen külső merevlemezt sem vittek vissza a boltokba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés