Hirdetés

A Tesla P100-ból lesz PCI Express 3.0-s verzió is

Az NVLINK-et nélkülöző gyorsító a tradícionális szervereket veszi célba.

Az NVIDIA még április elején mutatta be a Tesla P100 jelzésű gyorsítót, amellyel kapcsolatban a GTC-ről folyamatosan érkeznek az apró, de annál fontosabb kiegészítő adatok. Maga a 610 mm²-es lapka már ismert, és az alábbi cikkben elemeztük is a felépítését, továbbá az interposerről és a HBM memóriáról is lehet tudni pár adatot.

A vállalat most bejelentette, hogy az NVLINK interfészt használó, Mezzanine modell mellé az év végétől rendelhetővé válik a 16 csatornát használó PCI Express 3.0-s verzió is, ami az NVLINK-et nem tartalmazó szerverekben találhat otthonra.


[+]

A PCI Express 3.0-s modell 16 GB-nyi HBM2 memóriát kap, illetve nem lesz olyan gyors, mint az NVLINK-re kapcsolódó verzió, de cserébe 300 helyett csak 250 wattos TDP-vel rendelkezik. Utóbbi fontos tényező, ugyanis ilyen fogyasztás mellett nem tekinthető szabványosnak a gyorsító, vagyis nem lesz publikus ára, mivel hivatalosan is az NVIDIA-tól lehet csak rendelni. Erre azért van szükség, mert a szabványos hűtőrendszerek nem képesek 250 wattos hőmennyiséget elvezetni, így a vállalat segít a megfelelő szerverek tervezésében.

A PCI Express 3.0-s modell az NVLINK-es opcióhoz hasonlóan 3584 CUDA magot fog tartalmazni, viszont a GPU Boost órajel 1480 MHz helyett 1300 MHz lesz. Sajnos az alapórajel nem derült ki, de a számítási teljesítmény pusztán elméletben 10-15%-kal lesz alacsonyabb olyan feladatokban, ahol nem számít az NVLINK által biztosított előny.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés