Hirdetés

Természetközeli billentyűzet fából és mohából

A számítógépek, laptopok és tabletek, valamint az ezekhez készített kiegészítők és beviteli eszközök egyre modernebb képet mutatnak, valamint anyaghasználatuk is jellemzően műanyag, fém és üveg, amely tökéletesen megfelel az évek óta körvonalazódó trendeknek, azonban vannak olyan felhasználók, akik szívesebben látnának maguk körül „természetesebb” tárgyakat.


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]

Robbie Tilton és Danny Rozin ezért úgy döntött, hogy olyan billentyűzetátalakításba kezdenek, ami teljesen eltérő gépelési élményt biztosít. A modding alapját egy vezeték nélküli Apple klaviatúra adta, amely egyszerű vonalaival jól illeszkedett a projekthez. A gombok és a keret pontos lemodellezése után beizzították a lézervágót, ám a fából készült megfelelő eredmény eléréséhez több prototípust is le kellett gyártani, mire sikerült az eredetihez hasonló funkcionalitást elérni. A fő problémát az okozta, hogy minden gombnak kell egy kis gallér, hogy a billentyűzetet fejjel lefelé fordítva se potyogjanak ki, ennek megvalósításához legalább két darabból kellett összeilleszteni őket. Természetesen a feliratok lézergravírozással készültek.


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]

Az Apple billentyűzet felső része egy hengeres forma mentén legömbölyödik, ezt a faburkolattal is követni szerették volna, ezért forró vízben addig áztatták a panelszakaszt, amíg azt nem sikerült biztonságosan meghajlítani. A forma végleges megtartásához a billentyűzet eredeti alumínium borítására feszítették a lemezt, majd miután kihűlt és kiszáradt, kész is volt a keret. A szűkös hajlítás egyébként aránylag könnyen ment, a mindössze 0,8 mm-es falemez nem fejtett ki túl nagy ellenállást.


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]

Az új keret is a fából készült gombok végül találkoztak a modern technológiával, az elektronika és a fólia tökéletesen illeszkedett új helyére. Viszont a szokásos gumipöckök az eredetinél valamivel nagyobb tömegű gombokkal nem minden esetben boldogultak el, ezért például a Space és Shift gombok plusz támasztékot kaptak az egyenletesebb nyomáspont érdekében.


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]

Az utolsó lépés jelentette volna az igazán egyedi vonást, ugyanis a tervezők egy termeszthető moharéteget szerettek volna a gombok körüli területre felvinni, azonban az ehhez szükséges anyagok New York-i beszerzése nehézségekbe ütközött, így végül mű mohával szemléltették a koncepciót. Ettől független elégedettek az eredménnyel, a gépelési élményt és az eszköz érintése – állításuk szerint – kifejezetten kellemes.

A projekt még nem ért véget, mert mindenképp szeretnék élő mohával kombinálni a koncepciót, amely azért több kérdést is felvet a használhatóság szempontjából, de legalább a billentyűzetbe kerülő folyadékot majd nem véletlen balesetnek, hanem egyszerű öntözésnek hívhatják.


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]


(forrás: Robbie Tilton ::) [+]

Azóta történt

Hirdetés