Tényleg érkeznek az AMD Radeon SSD-k

Az AMD hamarosan hivatalosan is bejelenti, hogy már nem csak Radeon memóriákkal rendelkeznek, hanem Radeon SSD-ket is kínálnak a piac számára. A végfelhasználói szinten elsődlegesen processzorokkal és grafikus vezérlőkkel foglalkozó vállalat a Radeon márkanevet kihasználva már egy ideje kínál olyan memóriákat, melyeket Patriot néven ismert cégtől vásárolnak meg, majd a Dataram közreműködésével bevizsgálják azokat, és végül eladják saját címkével.

Mielőtt az SSD-kre rátérnénk érdemes megvizsgálni azt, hogy ebben hol az üzlet. Valójában van mögötte koncepció, ráadásul minden érintett számára előnyös. A Patriotnak elsődlegesen azért, mert gyártás után eladják a terméket, ráadásul nagy mennyiségben, bevizsgálás nélkül. Ez számukra rögtön nyereség. A Dataram nyilván az AMD támogatásában részesül, ami részben a bevizsgálásra és részben a RAMDisk szoftver fejlesztésére vonatkozik, míg az AMD a címkézéssel rárakja a saját hasznát, ami persze termékenként nem sok, de lehetőség nyílik teljes csomagra vonatkozó ajánlatok kínálatára, ami a nagy kereskedőláncok és az OEM partnerek számára fontos. Utóbbi arról szól, hogy a processzor vagy APU mellé csomagban rögtön megvásárolhatják a memóriát, ráadásul annyit, amennyi kell, vagyis kiszámíthatóbbá válik az előre összeszerelt konfigurációk építése, és persze a csomag ajánlatok összességében olcsóbbak, tehát a kereskedők még spórolnak is a vásárlással. Hasonló a koncepció az OEM partnerek esetében is. Mindemellett a Radeon márkanév nagyon ismert a játékosok körében így könnyebb eladni a terméket vele.

Az SSD-kre vonatkozóan koncepció gyakorlatilag ugyanez. A csomagra vonatkozó ajánlatok elősegítése, illetve a Radeon márkanév kihasználása. Az AMD most sem saját fejlesztésű terméket forgalmaz, bár ezúttal az OCZ a partner. A Radeon R7 SSD-k 120, 240 és 480 GB-os változatai gyakorlatilag OCZ Vector 150-es modellek egy fekete vázban, AMD címkével ellátva. A termékeket ezúttal is az AMD hitelesíti, de ez most nem olyan lényeges, mint a memóriák esetében, ugyanis ezúttal csak mellékelt Firmware tesztelését végzi a cég.

A 6 Gbps-os SATA portra köthető, 2,5 colos, 7 mm vastag Radeon R7 SSD-k paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Radeon R7 SSD 120 GB 240 GB 480 GB
Szekvenciális olvasási sebesség 550 MB/s
550 MB/s 550 MB/s
Szekvenciális írási sebesség 470 MB/s 530 MB/s 530 MB/s
Véletlenszerű olvasás (4 kB-os blokkokon) 85 000 IOPS
95 000 IOPS 100 000 IOPS
Véletlenszerű írás (4 kB-os blokkokon) 90 000 IOPS 90 000 IOPS 90 000 IOPS

Az OCZ Vector 150 ismeretében az adatok nem lehetnek meglepők, illetve az is nyilvánvaló, hogy ezek az SSD-k is az Indilinx Barefoot 3 vezérlőt használják engedélyezett 256 bites AES titkosítással. Természetese az adattárolásért a Toshiba 19 nm-es MLC NAND lapkái felelnek.

Lényeges eltérés csupán a garanciára és a terhelhetőségre vonatkozóan van. A Vector 150-re az OCZ 5 évet vállal napi 50 GB adat felírása mellett, míg az AMD a garanciaidőt 4 évre csökkenti, ami mellett 30 GB-nyi adat írható fel naponta. Az AMD a dobozos Radeon R7 SSD-khez még mellékel egy 3,5 colos beépítőkeretet, illetve egy Acronis klónozóprogramot, de ezek jellemzően az OCZ SSD-k csomagjában is megtalálhatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés