Hirdetés

Tempós SSD-k az OCZ kínálatában

Az OCZ aktív résztvevője az SSD-k piacának, és számos termékkel képviselteti magát. A vállalat innovatív fejlesztéseken is dolgozik, melyek egyelőre nagyon drágán elérhetőek, sőt egyes megoldások még csak prototípus szinten léteznek. A RevoDrive az előbbi csoportba tartozik, hiszen főleg vállalati felhasználásra készült, ahol a magas árcédula nem jelent akadályt, ha megfelelő teljesítmény van a rendszer mögött. A PCI Express x4-es interfészen keresztül kommunikáló termék két darab SandForce SF-1200-as vezérlőt használ, így a kártyán található MLC NAND flash tárak alapból RAID módban üzemelnek.

OCZ RevoDrive
OCZ RevoDrive [+]

A felépítésnek hála a RevoDrive olvasási és írási tempója elérhető az 540 és a 490 MB/s-os értékeket is. A kártya 120 és 240 GB-os kapacitással lesz elérhető rendre 433 és 757 eurós árcédula mellett.

Az OCZ mérnökei az asztali piacra is gondolnak, így számos koncepciót dolgoztak ki, melyek a jövőben jó szolgálatot tehetnek. Ezekből a termékekből még csak prototípusok voltak kiállítva, így a megjelenésük eleve bizonytalan, annyira érdekes megoldások, hogy érdemes megismerkedni velük. A mai SSD-k legnagyobb problémája a 3 Gbps-os SATA felület adatátviteli korlátja. Bár a már kapható számos 6 Gbps-os csatolóval felszerelt alaplap a tömeges elterjedésre még várni kell. Persze az utóbbi interfész adatátviteli sebessége sem olyan jó, mint amit egy x4-es PCI Express port kínál, így az OCZ nem véletlenül érdeklődik az utóbbi iránt. A kiállított terméknek még nincs neve, de a RevoDrive ötletére épül, ám a tervezők előtérbe helyezték a hétköznapi vásárlók igényeit. Az eddigi információk szerint a kisméretű kártya 120 GB-os kapacitást kínál, az adatátviteli sebessége pedig elérhető a másodpercenkénti fél gigabájtos tempót is. A 450 dolláros árszintre prognosztizált, bootolható termék 75 000 I/O műveletre lenne képes másodpercenként.

OCZ prototípusok
OCZ prototípusok (forrás: SemiAccurate)

A szabványos kommunikációs interfészek korlátozott tempója ellen más módon is készül a gyártó. Tervezés alatt ál a HSDL (High Speed Data Link) port, ami ugyan nem szabványos felület, de az OCZ szerint ez nem fog problémát okozni, sőt RAID konfigurációk kiépítésére is lesz lehetőség. A HSDL x1-es PCI Express csatornán keresztül kommunikál, így az OCZ egy megfelelő vezérlőt is biztosít a termékekhez. A vállalat sajnos részleteket nem árult el, de nagy reményeket fűznek a fejlesztéshez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés