Hirdetés

CES 2017: a telefonokat is meg akarja hódítani a Steadicam

Újabb kihívót kaphat a DJI Osmo, a Steadicam legújabb fejlesztése, a telefonokhoz szánt Volt Stabilizer által.

A Steadicam, mely egyben a Tiffen cég által bejegyzett márkanév is, forradalmasította a filmipart 1976-os feltalálását követően. Az ilyen stabilizátoroknak köszönhetően bonyolult kameramozgások valósíthatóak meg bármiféle állványzat vagy sínrendszer nélkül ,és természetesen az operatőr mozgását is korrigálja, így olyan hatás érhető el, mintha lebegne a kamera. Most, 40 évvel később, a feltaláló Garret Brown, a telefonok világába is be akar törni saját megoldásával. Noha ezen a területen már számos vetélytárssal kell majd megküzdenie, hiszen elég csak a tavalyi IFA-n debütált DJI Osmo Mobile-ra gondolnunk, mégis azt ígérik, hogy a Volt Stabilizer más lesz, mint a többi. A Steadicam első kisméretű, telefonokhoz szánt gimbalja ugyanis tovább megy a szokásos megközelítésen, mivel két technológia előnyeit igyekszik ötvözni.


[+]

A már korábban említett DJI Osmo vagy Osmo Mobile-hoz hasonlóan kapunk egy teljesen elektronikus stabilizátort, amit egy hagyományos, ellensúlyos gimbal egészít ki. Ezzel – Brown szerint – "egy 18 kg-os szerkezet tehetetlenségét és érzését" nyújtja. Bár ennek valóságtartalmát majd a tesztek kiderítik, az tagadhatatlan előnye a kétszintű rendszernek, hogy ha némi korlátozással is, de akár lemerült akkuval is használható marad a Volt. Továbbá ugyancsak a mechanikus résznek köszönhetően lényegesen jobban reagál a hirtelen mozgásokra, ahogy azt az alábbi animáció is jól szemlélteti.

A műszaki paramétereket tekintve a Volt hozza az elvárhatót. A kompakt méretűre összecsukható stabilizátor mellé iOS és Android alkalmazás is érkezik, természetesen Bluetooth kapcsolattal, a lítium-ion akkumulátor pedig nagyjából 8 órás üzemidőt ígér és telefonok széles skáláját képes fogadni. Bár a Steadicam és az azt birtokló Tiffen koránt sem nevezhető apró cégnek, mégis összeálltak a kínai dróngyártóval, a Yuneec-kel, és Kickstarter kampányt indítottak, hogy biztosak lehessenek a Volt sikerében. Nagyon nem lőhettek mellé, hiszen még majdnem 2 hónap van hátra a határidőből, de az eltelt néhány nap alatt, a 140 dolláros ár ellenére, már a kitűzött célösszeg közel kétszeresénél járnak, így újabb célösszeget és a szolgáltatás bővítését várhatjuk, míg az első példányok szállítása a tervek szerint júniusban lesz esedékes.

Előzmények

Hirdetés