Hirdetés

9 GHz-es DDR5-ös memóriáról álmodik a Team Group

A címben szereplő effektív órajel eléréséhez a Renesas segítségét veszik igénybe.

A Team Group bejelentette, hogy egy ideje már vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miképpen lehetne tovább növelni a DDR5-ös U-DIMM modulokon az effektív órajelet. A JEDEC szerint 6,4 GHz az a felső határ, ami reálisan hozható stabilan, de persze már vannak ennél is gyorsabb memóriamodulok, noha ezek annyira a határon működnek, hogy nehéz garanciát vállalni a teljesen stabil üzemre, hiszen az nagyon sok tényezőtől függ, többek között az alaplaptól és a processzortól is.

A vállalat az előrelépés érdekében a Renesas CKD (client clock driver) komponensét veszi igénybe, aminek az a fő funkciója, hogy megbízható, ezen belül pedig nagysebességű adatátvitel mellett is biztosítsa a magas órajelfrekvencia elérését. Ez tulajdonképpen pont az, amire egyébként szükség, hiszen az órajelemelés gátja jelenleg a stabilitás feláldozása, ami nyilván nem reális tényező.

A Team Group azt tervezi, hogy több memóriaszériáján is beveti majd a CKD-t, és ezáltal a 9 GHz-es effektív órajel elérését sem tartják kizártnak, vagy akár még többet is. Arról viszont még nincs pontos adat, hogy ebből mikor lesz megvásárolható termék, de a fejlesztés gőzerővel zajlik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés