Hirdetés

Szorosra fűzött PCI-kapcsolatok

Az évtizedes múltra visszatekintő PCI (Peripheral Component Interconnect) szabványhoz fejlesztett komponenseknek közül egyre több előtt nyílhat meg az út a PCI Express technológia felé. A két csatolószabványt összekötő átalakító-áramkörök számos előnnyel kecsegtetnek, amivel esetenként jelentős többletköltséget spórolhatnak meg a gyártók, így többek között ezek segítségével a mérnököknek nem kell az új szabvány alapján áttervezni a már meglévő kiegészítőket. Ilyen áramkört, azaz PCI Express-PCI híd IC-t mutatott be a hét elején a Texas Instruments.

A XIO2000 típusjelzést viselő, 201 tűs BGA tokozásban készülő IC integrálása és a nyomtatott áramkör megfelelő módosítása után a PCI szabványú eszközök a modern alaplapok PCI Express x1 bővítősínébe illeszthetők, ráadásul a rendelkezésre álló sávszélesség jobb kihasználása érdekében egy ilyen konverter IC akár több (maximum hat darab) PCI-os perifériát is képes egy PCIe vezetéken keresztül a rendszerhez kapcsolni.

A Texas Instruments XIO2000-hoz hasonló átalakítók tehát tovább serkenthetik a rugalmasabb és nagyobb sávszélességet nyújtó PCI Express technológia elterjedését, a megoldás hátránya ugyanakkor, hogy az átalakító-áramkör számottevő mértékben (nagyságrendileg kb. 3000 forinttal) megnövelheti a komponensek árát, így az olcsóbb eszközök piacán nem feltétlenül megtérülő az alkalmazása.

Előzmények

Hirdetés