Hirdetés

Száműzi a floppy-meghajtót a Dell

Kattog, berreg, zakatol, szöszöl. Lehet utálni, szeretni, de tudomást nem venni róla, azt nem. Több, mint húsz éve része minden számítógépnek a floppy-meghajtó. Kezdetben vala az 5,25 colos egység, majd elterjedt az 1,44 MB-os változat. Eleinte 360 KB, később 720 KB, majd 1,44 MB, a kevésbé ismert "Ultra" változat pedig már 2,88 MB adatot tárolt. Az operációs rendszerek és programok, a játékok mind, mind elfértek a floppy-n, később a floppy-kon. Ám egyszer csak megjelentek a CD-k, és tudni lehetett, hogy idő kérdése csak, és eltűnik ez a kis szerkezet. A vég - úgy tűnik - elérkezett.


Forrás: www.k-hardware.de

A Dell cég ugyanis bejelentette: márciustól nem tesz floppy-meghajtót a High End PC-ibe. Az amerikai vállalat lépését a felhasználók változó szokásaival indokolta. Ami igaz, igaz, egyre többen használják az olyan mobil adattárolókat, mint a merevlemez, vagy a CD-RW lemezek. Az FDD utódja a Dell-nél a több MB-kapacitású USB-s meghajtó lesz. Már most kaphatók IDE-s Flash-meghajtók, amelyekkel, valamint a Flash médiumokkal már bootolni is lehet és még olcsóak is: alig 40 euróért már boldog tulajdonosai lehetünk egy ilyen adattárolónak.

A floppy "száműzését" az Apple már 1998-ban elkezdte, amikoris piacra dobta az első FDD nélküli iMac számítógépeit. Eddig még tartotta magát a kis-meghajtó, ám napjainkban - a képek, szöveges anyagok, multimédiás fájlok, e-mailek és prezentációk korában - már nehezen tud a felszínen maradni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés