Hirdetés

Számítógéppel a parányok világába

USB interfészen keresztül számítógépre köthető mikroszkópokat ma már számos cég kínál; a profiknak szánt, drága készülékek mellett megtalálhatók a piacon a főként tanulás, szórakozás céljait szolgáló, elérhető árú modellek is. Ez utóbbiak sorába illeszkedik a távcsöveiről, csillagászati teleszkópjairól és persze mikroszkópjairól ismert Celestron új terméke is.

A jövő heti International CES kiállításon a gyártó standjának egyik újdonsága lesz az egyszerűen Handheld Digital Microscope névre keresztelt eszköz, mely lényegét tekintve egy átalakított webkamera. Tárgylencséje 20-szoros és 400-szoros nagyítást tesz lehetővé, fókusza kézileg állítható. Egy negyedhüvelykes, 640x480 pixel felbontású CMOS érzékelő kerül bele, melytől nem szabad csodát várni, de bizonyos célokra megfelelhet. Látótere nagyítástól függően 7,5 vagy 1 mm, a megvilágításról fehér LED-ek gondoskodnak. Mozgókép 15 vagy 30 fps sebességgel továbbítható, és gombnyomásra pillanatfelvételt is készít az eszköz. A kis mikroszkóp 127 x 35 x 35 mm méretű, tömege 85 gramm.

A Celestron két év garanciával 140 dolláros áron kínálja az USB-s mikroszkópot, de választékában hagyományos mikroszkópokra illeszthető, ugyancsak USB csatolós képszenzor is megtalálható, valamint februárban jön egy olyan digitális mikroszkóp, mely 2 megapixeles érzékelővel, saját kijelzővel és SD kártyahellyel rendelkezik.

Előzmények

Hirdetés