Hirdetés

Szakít a Creative és a 3Dlabs

Elszakad eddigi tulajdonosától, a Creative Labstól a korábban grafikus megoldásokat fejlesztő 3Dlabs – derül ki a cég tegnapi sajtóközleményéből. A vállalat a különválási szándék nyilvánosságra hozatalával egy időben bejelentett egy új, kézi eszközökbe szánt, ún. média processzort – ez a 3Dlabs első ilyen jellegű terméke, mióta idén év elején bejelentette, hogy leépíti a munkaállomásokba szánt grafikus processzorok termékvonalát, helyette a hordozható eszközökre koncentrál majd.

A 3Dlabs cégvezetője, Hock Leow közölte, hogy a Creative jóváhagyta a vállalat függetlenségi törekvését, így az új befektetők után néző cég jövő áprilisra újra önálló piaci szereplő lehet, 3Dlabs Semiconductor néven. A Creative egyébiránt 2002-ben vásárolta fel a 3Dlabs-ot, melynek történelme 1994-ig nyúlik vissza, és nevéhez számos sikeres termék köthető. A vállalat végül nem tudott lépést tartani az ATI és az NVIDIA által diktált versenytempóval, így a munkaállomásokba szánt grafikus megoldásokat fejlesztő üzletág az év elején beszüntette tevékenységét.

A most bejelentett, kézi eszközökbe szánt DMS-02 típusjelzést viselő processzor elsősorban videojelek feldolgozásában jeleskedik; a két ARM 9-es magból álló, 200 MHz-en ketyegő lapka összesen 24, 100 MHz-en járó lebegőpontos egységet integrál magába, három kétirányú video stream porttal rendelkezik valamint számtalan kodeket támogat. A platformfüggetlen processzor H.264 tömörítésű videók dekódolásával is megbirkózik (720p felbontásig), valamint akár H.264 D1 rendszerű rögzítést is támogat, miközben maximális fogyasztása 1 watt alatt marad.

A DMS-02 első mintapéldányait a napokban kezdi el szállítani partnereinek a 3Dlabs, a processzor ezerdarabos megrendelés esetén 40 dollárba kerül.

Előzmények

  • Kihalnak a vadmacskák

    Az eddig főként profi grafikus vezérlőiről ismert 3Dlabs a jövőben csak a mobil eszközökre koncentrál.

Hirdetés