Hirdetés

Supermicro: VIA-s lapok (mi a szösz!..)

Ha valaki veszi a fáradságot, és átfutja a Supermicro jelenlegi alaplap kínálatát, két dolgot azonnal észre kell vegyen. Egyszer azt, hogy -hiába is keresi- a Supermicro portfolió híján van SocketA-s lapoknak, és ez feltehetőleg így is marad. (egy ideig egész biztosan..) Másrészt azt, hogy a 23db-os kínálat több mint a fele (14 lap) minimum két CPU-t fogad: a chipset pedig lehet hozzá BX/GX/i840/ServerWorks (LE,HE-SE,HE) vagy akár a VIA Apollo Pro 266.

Igen, mintha korábban a VIA-t se nagyon preferálta volna az Intel-hű amerikai gyártó, így tehát ezen is ki lehet akadni.. De most mégis, a preferálást, és rögvest három lap erejéig, ami valójában inkább négy.. És itt is érvényes a "lapjaink többsége dual-os" hozzáállás, mert mindössze a 370SDA jelű lapba nem tehető második Intel proci, bár ez a példány mondhatni kispályás, úgy Supermicro-s mércével mérve, mert még egy gagyi ATA/100-as RAID chip sem került rá.

Nem úgy a nagyobb testvérek, ahol már nem csak a dual-osság számít default fícsörnek, de hol egy Adaptec (AIC-7899W jelű) Dual Channel Ultra160-as SCSI vezérlő (370DDR), hol meg egy Promise RAID cucc a bónusz. Ez utóbbi talán megint kicsit méltatlan a Supermicro renoméhoz, de azért egy -már így sem piskóta- dual lapon elmegy.. Azaz lapokon, és ezért négy "ez" és nem három, mert a 370DDI/DDE alaplapok egy valamiben nagyon más úton járnak: amíg a DDI jelű rendesen DDR-RAM-okkal indul, addig a DDE jelű darabra a DDR-es VIA chipset ellenére csupán SDRAM slot került!..

Hogy ez miért jó a Supermicro-nak és nekünk, előttem nem egész világos, a dual RAM-slot-os lapokat még megértem, mert drága a DDR-RAM (bár.. - lásd köv. hír - szerk.), de ez ugye nem ugyanaz..

Azt tippelem amúgy, hogy a VIA-nak egyedül ezt a chipkészletét tartották méltónak egy Supermiki laphoz, ráadásul egy dual-os kombó már alapból nem két fillér, és az eggyel régebbi dual-os (SDRAM-ot támogató) VIA chipset (694DPX) egy ilyen lapot amúgysem tett volna sokkal olcsóbbá. (ez utóbbi chipset-hez épp a minap volt szerencsénk, hamarosan szólunk róla egy revi erejéig..)

Mindenesetre a VIA Pro266 köré épülő első dual CPU-s rendszer bemutatása Supermicro trófea lett, hiszen in Japan már kapni, 225db dollárér'. (amúgy nem is olyan drága..)

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Hirdetés