Hirdetés

Sun: változások a processzortervekben

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a 2004. július 1-jétől kezdődő 2005. pénzügyi év (FY05) célkitűzéseinek eléréséhez megfelelő átalakításokat hajt végre a vállalat több területén. Ennek keretében, a következő generációs "throughput computing" (igen nagy kapacitású, egyidejűleg több alkalmazás futtatására alkalmas) rendszerek fejlesztésének felgyorsítását is célul tűzte ki a vállalat, melynek eredményeképpen leállította a Millenium és Gemini kódnevű UltraSPARC processzorfejlesztési projektjét annak érdekében, hogy minden eddiginél innovatívabb rendszerek fejlesztéseire tudja erőforrásait koncentrálni. Az elkövetkező időszakban az eddigieknél nagyobb prioritást kap Niagara és Rock architektúrák fejlesztése. Ezek továbbra is SPARC-kompatibilis processzorok lesznek, függetlenül attól, hogy végleges terméknevük megőrzi-e a jelenlegi processzorcsalád elnevezését.

A Niagara és a Rock processzor projekteket az ún. CMT (Chip Multi-Threading, vagyis többszálú feldolgozást lehetővé tevő) koncepció jegyében fejleszti a Sun. 2005 és 2007 között a cég olyan radikálisan új CMT fejlesztéseket fog bemutatni, amelyek akár több tíz szálon végeznek párhuzamosan adatfeldolgozást, ezzel pedig a jelenleginél mintegy 15-30-szor nagyobb "alkalmazásátvitelt" biztosítanak.

A Niagara processzor elsősorban a hálózati adatforgalom feldolgozását lehetővé tevő alkalmazások kiszolgálását fogja biztosítani, többek között web -és alkalmazásszerver szoftverekre optimalizált processzorként. A Niagara 32 szál egyidejű kezelését valósítja meg, melyből több dedikált szál kimondottan a hálózati adatforgalom torlódásából adódó problémák elhárítását végezheti.

A Rock, a Sun harmadik generációs CMT processzora ún. adatfeldolgozó processzorként (data-facing) elsősorban adatbázis és ERP rendszerek futtatására optimalizált rendszerekbe építve csaknem 30-szoros feldolgozási sebességre lesz képes a jelenlegi UltraSPARC III processzorokhoz képest.

* Az első generációs throughput computing rendszereit, melyek alapjait a két processzormagot magukba foglaló UltraSPARC IV chipek képezik, idén, az NC04Q1 keretében jelentette be a Sun Microsystems. Az új processzornak köszönhetően, az UltraSPARC IV-gyel felszerelt Sun-rendszerek gyakorlatilag kétszeres alkalmazás-teljesítményre képesek az előző generációs gépekhez képest. 2005-ben várható a további teljesítménynövekedést ígérő UltraSPARC IV+ bevezetése.

Azóta történt

Hirdetés