Hirdetés

Stratégiát vált az Intel 2021-től

A 7 nm-es node-tól kezdve az adatközpontokba érkeznek először az új fejlesztések.

Az Intel esetében szinte már tradicionálisnak mondható, hogy minden igazán új fejlesztés először a kliensekbe érkezik, vagyis a mobil, illetve az asztali piacra. Ezeket követi kisebb-nagyobb késéssel a szerververzió, attól függően, hogy a érintett processzormagokat, milyen mértékben kell skálázni, és ehhez mennyire kell módosítani a belső buszokon.

2021-től azonban a Santa Clara-i óriáscég stratégiát vált, ugyanis onnantól, illetve konkrétabban a 7 nm-es node-tól kezdve a fejlesztéseit először az adatközpontokba fogja hozni. Navin Shenoy, a vállalat ügyvezető alelnöke, illetve az adatközpontokért felelős részlet menedzsere szerint az első ilyen hardver egy gyorsító lesz, amely az Xe sorozatba érkezik, majd ezt követi egy új szerverprocesszor. Az is kiderült, hogy okkal jön először a GPU, ugyanis ennek a részegységeit egy processzorhoz viszonyítva sokkal kedvezőbb módon lehet letiltani, vagyis kedvezőbb egy ilyen fejlesztéssel tapasztalatot gyűjteni egy adott node-ról, majd ezeket felhasználva jöhet a processzor.

Ez egyébként távolról sem egyedi fejlesztési modell, lényegében a konkurens AMD is ugyanezt csinálja, hiszen 7 nm-re az év elején hoztak egy viszonylag méretes grafikus vezérlőt, és csak mostanában érkezik a Zen 2 CPU chiplet.

A 10 nm-re vonatkozóan nem változik meg az Intel stratégiája, vagyis előbb a mobil piac kap ilyen hardvereket, majd később a szerverek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés