Hirdetés

Durván felboríthatja a videojáték-motorok piacát az Autodesk Stingray

Picivel több mint egy éve jelentette be az Autodesk, hogy bekebelezték a Bitsquid néven ismert céget, ezen belül is a Bitsquid videojáték-motort, amely az említett vállalat legértékesebb technológiája volt. Az Autodesk akkor még nem árulta el a konkrét terveket, de most bejelentették a Stingray videojáték-motort, amely alaposan felforgathatja a videojáték-motorok piacát, és az aktuális információk alapján volt értelme a korábbi beruházásnak.

A Stingray alapjaiban a Bitsquid videojáték-motorra épül, persze azzal az egy éves fejlesztéssel, amelyet az Autodesk szakemberei még elvégeztek rajta. A rendszer a kornak megfelelően támogatja a PBS-t, illetve alapértelmezetten deferred leképzőt használ klaszteres kiegészítéssel. Utóbbi persze nem kőbe véset, így opcionálisan cserélhető a licencelők által.

Az Autodesk a Stingray fejlesztésénél egy olyan alapvető probléma megoldására koncentrált, amellyel minden érintett szembesül, de igazából jobb alternatíva híján elfogadott a jelenlegi működés. Mint ismeretes, a vállalat a 3ds Max, a Maya LT és a Maya szoftverekkel vitathatatlanul része a játékfejlesztés iparának, de elsődlegesen a tartalomkészítésre és az animációkra fókuszálnak. Az említett szoftvereket így is lehet használni, hiszen a létrehozott tartalom átmenthető az adott videojáték-motorba, de az igazán mély integráció gondolatával még senki sem foglalkozott, így ez a folyamat sok perces munkával is járhat. A Stingray erre a résre repül rá, így a legfőbb előnye a többi licencelhető alternatívával szemben, hogy a 3ds Max, a Maya LT és a Maya szoftverek mélyen bele vannak integrálva. Ez a tartalomkészítést alapvetően megkönnyíti, hiszen a fejlesztők egy gombnyomásra láthatják a változásokat, és a Stingraybe betöltött modelleket akár vissza is lehet importálni az Autodesk szoftvereibe. Mindemellett a vállalat a Stingray motort kiegészítette számos saját fejlesztésű eszközzel, mint például a Beast, a HumanIK, a ScaleForm és a Navigation.

A Stingray a Windows operációs rendszert futtató PC-k mellett támogatja az Xbox One és a PlayStation 4 konzolokat, illetve az Android és iOS operációs rendszert használó mobil eszközöket. Ráadásul a fejlesztésre használt PC-n végzett módosítások valós időben nyomon követhetők ezeket a platformokon, így a problémák javítása leegyszerűsödik.

Az Autodesk jelenleg a kisebb és közepes méretű stúdiókra pályázik, így a Stingray az Unreal Engine és a Unity konkurense lesz. A licenc szempontjából a Stingray havi 30 dollárért igényelhető a hónap második felétől kezdve, ami önmagában hátrányos az Unreal Engine és a Unity legkedvezőbb feltételeihez viszonyítva, de nagy előny lehet, hogy az Autodesk később egy Maya LT és Stingray páros licencet is tervez, amely szintén csak 30 dollár lesz, és ez már rendkívül kedvező ajánlat. A vállalat egyértelműen az elterjedt szoftvereinek a hátán próbálja felfuttatni a Stingray motort, és erre elég nagy esélyük is van.

Előzmények

Hirdetés