Hirdetés

Kisebb gyomrost kapott az AMD-től a Steam Audio 2.0

A Radeon Rays legújabb verziója már nem nyílt forráskódú, így a Valve nem tud vele számolni a további fejlesztéshez.

A Valve nagyjából két éve leplezte le, hogy a Steam Audio SDK-juk 2.0-s verziója elindul a GPU-s gyorsítás irányába, így bekerült a rendszerbe a nyílt forráskódú TrueAudio Next API. Később a rendszer kiegészült a statikus particionálás lehetőségével is, amivel a fejlesztők a grafikus vezérlő egy meghatározott számú multiprocesszorát direkten hangokra vonatkozó számításokhoz rendelhették, majd bekerült a Radeon Rays a hangszámítás GPU-n történű, valós idejű szimulációjához. Utóbbi jó kiegészítése a CPU-s alternatíváknak, amelyek közül a Valve saját ray intersection megoldása nem túl gyors, viszont a nyílt forráskódú Intel Embree nagyon szépen skálázódik a rengeteg maggal rendelkező processzorokra is.

A Steam Audio 2.0 a fenti háttérrel az egyetlen reális alternatíva lehetne, amely fel tudja kínálni PC-n azokat a 3D-s hangszámítási lehetőségeket, amelyeket a Microsoft és a Sony már pedzegetett az új generációs konzolok kapcsán. Igen ám, de történt egy váratlan lépés az AMD részéről, ugyanis a Radeon Rays 4.0-s verziója már nem nyílt forráskódú rendszerként került kiadásra. Persze a vállalat a Radeon Rays 2.0-t is megtartja, vagyis azt továbbra is lehet használni a Steam Audio 2.0-hoz, illetve a MIT licencnek köszönhetően át is lehet írni. Ugyanakkor a Radeon Rays 4.0 esetében a nyílt forráskód hiánya komoly érvágás, mivel joggal hihette a Valve, hogy az AMD nem változtat a korábbi gyakorlatán, ráadásul az új verzió olyan lényeges újításokat vezet be, mint például a DirectX 12, a Metal, illetve a Vulkan API-k natív támogatása, ami elég fontos tényező lenne a Steam Audio 2.0 számára, ezzel ugyanis el tudnának szakadni az OpenCL-től.

Azt nem tudni, hogy mi húzódik az AMD döntése mögött, de elképzelhető, hogy a Steam Audio 2.0-t csak egy ugródeszkának használta a cég. A Valve hátán megkapaszkodva sikerült elérniük azt, hogy támogassák a koncepciót a fontosabb beépülőmodulok (például FMOD Studio), illetve videojáték-motorok (többek között a Unity és az Unreal Engine), majd most, hogy ez megtörtént a ray intersection rendszerre vonatkozóan egyszerűen bezárkóznak. Így viszont Steam Audio 2.0 félkarú óriás marad, mert pont azok a fejlesztések hiányoznak a hangszámítás GPU-n történű, valós idejű szimulációjának tényleges terjedéséhez, amelyeket a Radeon Rays 4.0 hozott, ezt azonban már a Valve nem tudja beépíteni a nyílt forráskód hiányában.

Eközben az érkező konzolokkal lényeges fókuszt kap a hangzásvilág új szintre emelése, tehát a fejlesztők sem tudják ezt figyelmen kívül hagyni, nem véletlenül dolgozik régóta a Unity és az Unreal Engine a Steam Audio 2.0 teljes integrálásán. Ilyen formában az iparágnak sem szerencsés az AMD döntése, hiszen már túl sok pénzt és időt áldoztak a Valve koncepciójának beépítésére. Ezzel rákényszerülnek arra, hogy továbbra is a szóban forgó rendszert használják, maximum a Radeon Rays 2.0-t az adott fejlesztést szintjén kicserélik Radeon Rays 4.0-ra, de ez megfontolandó lépés, mert utóbbi teljesítményét már teljesen tudja kontrollálni az AMD. Ilyen formában ugyanaz lesz a gond vele, mint a többi zárt komponenssel: ha úgy döntenek, hogy nem futhat túl jól a konkurens hardvereken, akkor a fejlesztők semmit sem tudnak majd ellene tenni. Persze használható tovább a Radeon Rays 2.0 is, de az meg OpenCL-t, vagy Vulkan API-t támogat, utóbbit ráadásul csak az AMD Anvil keretrendszerén keresztül.

A Valve valószínűleg az egyetlen értelmes irányt választja majd a jövő szempontjából, elkezdik vadul fejleszteni a Radeon Rays 2.0-t, így saját hatáskörben készítik fel arra, amire igazán szüksége van a piacnak. Ezt tulajdonképpen megtehetik, hiszen nyílt forráskódú és a licenc lehetővé teszi a módosítást, majd újrakiadást. A gond ezzel az, hogy nagyon sok időbe kerül, de láthatóan a GPU-kat fejlesztő cégek a saját pecsenyéjüket sütögetik, így nem nagyon lehet rájuk építeni. Még a nyílt forráskódú technológiák bajnokának tartott AMD is képes váratlant húzni, ha az érdekei azt kívánják, ez pedig az ipar számára egyáltalán nem jó.

Kiegészítés: Az AMD később bejelentette, hogy változott az álláspontjuk, erről az alábbi hírben számoltunk be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés