Hirdetés

SSD-vel is kérhető a HP új asztali PC-je

A flashmemóriákból álló, félvezetőalapú háttértárak (Solid State Disk – SSD) a szakemberek előrejelzése szerint egy évtizeden belül teljesen átvehetik napjaink legelterjedtebb számítógépes adattárolójának, a merevlemeznek a szerepét, az új technológiát azonban meglehetősen borsos ára miatt manapság egyelőre jóformán csak prémiumkategóriás hordozható számítógépekbe építik be. A mozgó alkatrészt nem tartalmazó háttértárak előnyei itt a legkézenfekvőbbek a végfelhasználó számára: az SSD-k fogyasztási mutatói lényegesen kedvezőbbek, ezért a notebook tovább működhet akkumulátorról, mindemellett ezek az adattárolók a rázkódásoknak, ütődéseknek is fokozottabban ellenállnak, ami mobil felhasználásnál hasonlóképpen fontos szempont lehet.

Az IDC nemrég publikált Go Green PC Power Play nevű tanulmánya jól érzékelteti, hogy az energiatakarékosabb technológiákat tartalmazó számítógépek alkalmazása milyen nyilvánvaló előnyökkel járhat. A tanulmány példaként felhozza, hogy ha az amerikai kormányzati hivatalok által használt teljes eszközparkot lecserélnék az Energy Star 4.0 szabványnak megfelelő számítógépekre, az évente mintegy 82,4 millió dollárnyi energiaár-megtakarítást eredményezhetne – ez éves szinten nagyjából 1,3 millió hordónyi olaj megspórolásával vethető össze.

A HP most a piacon elsőként olyan energiatakarékos asztali számítógéppel rukkolt elő, melybe opcióként SSD-t is kérhet a vásárló. A fő szempont, akárcsak a noteszgépeknél, itt is az energiatakarékos működés, mely ez esetben nem elsősorban az egyén érdekeit szolgálja. Az üzleti területre szánt, az EPEAT és az Energy Star szabvány szigorúbb, 4.0-s verziójának is megfelelő HP Compaq dc7800 Ultra-slim változat éves energiaköltségei, köszönhetőn az energiatakarékos komponenseknek (Core 2 Duo processzor, magas hatásfokú tápegység, Surveyor hálózati energiagazdálkodás-menedzsment felület, vPro távmenedzsment vagy a már említett SSD), akár tíz dollárra is mérsékelhetők a gyártó szerint. Ez egy több száz vagy ezer munkaállomást üzemeltető vállalatnál vagy állami szervnél jelentős megtakarítást eredményezhet, ezzel együtt a géphasználat környezetterhelő hatása is érezhetően mérséklődhet.

A HP Compaq dc7800 Ultra-slim alapkiépítésben egy 80 gigabájtos merevlemezzel kerül forgalomba, ezt lehet kiváltani egy 16 gigabájtos SSD-vel, 300 dollár felárért cserébe, így ezen üzleti PC-k induló ára 1258 dollár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés