Hirdetés

SSD-birodalmat épít a SanDisk

Folytatódik a konszolidáció a flash-alapú adattárolók piacán. Nemrégiben a Seagate vásárolta fel az Avagotól az LSI komplett flash részlegét, beleértve a SandForce-ot is, most pedig újabb akvizíciónak lehet szemtanúi: a SanDisk 1,1 milliárd dollártért viszi a nagyvállalati flash tárolók egyik fontos szereplőjét, a Fusion-io-t. A felvásárlással – ami a harmadik negyedévben fejeződhet be, amennyiben a hatóságok jóváhagyják – a flash-alapú termékek számos területén előkelő pozícióban lévő SanDisk jelenlegi, SATA és SAS csatolófelületű tárolókból álló termékportfóliója kibővülhet a Fusion-io specialitásaival, a nagyvállalati flash termékekkel, köztük a nagy sávszélességű, PCIe alapú hardverrel, illetve a hozzá tartozó szoftveres háttérrel.

Fusion-io iodrive II
Fusion-io iodrive II

A Fusion-io felvásárlása borítékolható volt annak ellenére, hogy 2007 óta igencsak meghatározó szerepet játszott a nagyvállalati szegmensben, és számos nagy megrendelője volt, köztük az Facebook és az Apple is. A jelenlegi helyzetben ugyanis dedikált flashmemória-gyártó nélkül (azaz külső forrásból vásárolva a chipeket) meglehetősen nehéz boldogulni a piacon. Főleg egy olyan piacon, ahol olyan vetélytársak vannak, mint a Samsung és az Intel, és ahol a nagy múlttal rendelkező, tőkeerős gyártók, mint az említett Seagate, vagy éppen a konkurens Western Digital, sorra vásárolják fel az életképes cégeket, majd az ilyen akvizíciók révén tesznek szert roppant gyorsan fejlődésre.

A SanDiskkel kapcsolatban viszont nem szabad elfelejteni, hogy ott van a háttérben az immáron az OCZ-t is birtokló Toshibával közösen alapított, NAND-gyártásra szakosodott Flash Forward vegyesvállalat, ami ráadásul a 3D NAND gyártását is megkezdi hamarosan, így gyakorlatilag az ellátás házon belül megoldott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés