Hirdetés

Sok újítást hozott az év utolsó Catalystja

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, decemberi kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 10.12-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6800 szériás grafikus kártyákhoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást.

A szokásos hibajavítások mellett az AMD a funkciókra helyezte a hangsúlyt. Az új driver támogatja az OpenGL 4.1-es felületet, ami átfogó kompatibilitást nyújt a WebGL alapjául szolgáló OpenGL ES 2.0 és az OpenCL 1.1 között. Az utóbbi két platformot már régóta kezeli a Catalyst. A rendszer az év végén megjelenő Stream SDK 2.3 újdonságait is támogatja, aminek nagy előnye, hogy közvetlenül elérhetővé teszi a fejlesztők számára az UVD felületet az OpenCL API-n keresztül. Itt érdemes megemlíteni, hogy ez jelenleg csak Windows 7 alatt lehetséges, de egy későbbi frissítés kiterjeszti a funkciót több operációs rendszerre is. Extraként fogható fel, hogy az UVD 3.0-s motort alkalmazó lapkák amúgy sem szerény multimédiás képességei tovább bővülnek, mivel a meghajtó már támogatja a DivX videók gyorsítását. A szolgáltatás kihasználásához a DivX Accelerated program szükséges, ami a hét közepétől lesz elérhető az alábbi weboldalon. Az újításnak hála a DivX videók képminősége az AVIVO szűrőkkel némileg javulhat, továbbá a mobil termékek esetében a GPU-val való gyorsítás az akkumulátor üzemidejére is kellemes hatással lehet.

DivX Accelerated
DivX Accelerated [+]

Az év utolsó Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

Jön a teljes megújulás

Korábban már beszámoltunk a következő év elején érkező új Catalystról, ám most először a felhasználók is kipróbálhatják az új felületet egy Preview driver formájában. A telepítés főleg a kíváncsi és kísérletező kedvű egyéneknek ajánlott, mivel az új vezérlőközpont még nem működik tökéletesen, így főleg egy nyílt bétatesztnek tekinthető a kezdeményezés. Az AMD a véleményeket és a felmerülő problémákról a leírást az alábbi fórumba várja.

Nem csak az új felület újul meg a Catalystban. A driver egyfajta rendszerszoftverré válik, vagyis az AMD a következő év elejétől platformszintű támogatást fog kínálni. A rendszer lényegében az adott AMD platformnak megfelelő beállításokat kínálja majd fel, vagyis az összes szolgáltatás csak akkor használható majd ki, ha a számítógép teljesen AMD alapokra épül. Itt főleg az energiagazdálkodási funkciókban lesz különbség. Például a Radeon GPU egy megfelelő Fusion APU mellett képes lesz dinamikusan lekapcsolni, továbbá megfelelő hardverek kombinációja mellett az IGP és a GPU teljesítménye is összeadódhat hibrid CrossFire formájában. Az energiagazdálkodás egyébként alapjaiban hardveres vezérlésű, de szoftveres paraméterezhető. A felkínált opciókkal kapcsolatban a vezérlőközpont két lehetőséget ad a felhasználónak. A számítástechnikával ismerkedőknek az alapértelmezett nézet ajánlott, ahol az egyes funkciókról bő tájékoztatást ad a program, míg a hozzáértőknek elérhető egy speciális felület, amelyen belül tényleg minden lehetséges változtatást el lehet végezni.

A Catalyst evolúciója
A Catalyst evolúciója [+]

Az új vezérlőközpont a .NET 3.51-re és a WPF (Windows Presentation Foundation) felületre épül, melyek a Windows 7 esetében alapból támogatva vannak, míg a Vista mellett a felhasználó kénytelen frissíteni. A Windows XP-n minden marad a régiben, vagyis az öregedő operációs rendszernél már nem érdemes újításokra számítani. A friss driverek továbbra is havonta érkeznek majd, ám mostantól az alkalmazásprofilok megjelenése is rendszerezetté válik, vagyis a tervek szerint hetente egy új profil lesz letölthető. Ezek közül az első mindig az új meghajtó megjelenésekor lesz elérhető, míg a többiről a Rage3D erre fenntartott oldalán lehet tájékozódni. Mivel ezek profiladatbázist tartalmaznak, így elég csak a legfrissebbet feltelepíteni. A telepítés felülírja a régi adatbázist, így a korábban telepített profilokat nem szükséges eltávolítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés