Hirdetés

44 TB-os, pizzásdoboz méretű SSD-t készített a Skyera

A Skyera neve minden bizonnyal csak keveseknek cseng ismerősen, ami nem csoda, hiszen a cég nem éppen az otthoni felhasználók piacán folytatja tevékenységét, hanem a kiszolgálók szegmensére koncentrál. Mindettől függetlenül egy igen érdekes NAND flash tárolóval álltak elő, amit formailag ugyan csak kis jóindulattal lehetne SSD-nek hívni, hiszen paramétereit tekintve nem egy hagyományos meghajtó méreteit idézi.

A Skyera gyakorlatilag nem csinált mást, mint a Micron 20 nm-es gyártástechnológiával készített 128 gigabites NAND flash lapkáiból 8 darabot épített egy közös tokozásba, amivel chipenként 1 terabites, azaz 128 GB-os kapacitást értek el. Ezt követően egy közös modulra nem kevesebb, mint 10 ilyen chipet és egy vezérlőt pakoltak, amiből aztán összesen hozzávetőleg 35 darabot használtak fel a Skyhawkban, így érve el a tekintélyes 44 TB-os tárkapacitást. A számok bűvöletében maradva, ennek megvalósításához (pontos számot a gyártó nem említett) nagyjából 2800-3000 NAND flash lapkára volt szükség.

Mindez befért egy pizzásdoboz méretével vetekedő 1U rackbe, aminek köszönhetően a Skyhawk számos meglévő szerverbe gond nélkül beszerelhető, alternatív és nem utolsósorban jóval nagyobb adatsűrűségű megoldást kínálva a hagyományos merevlemezes tömbökkel szemben. Ráadásul 12 és 22 TB-os kiszerelés is van belőle, ha valaki a költséghatékonyabb megoldást keresi. A Skyhawk átviteli teljesítménye elérheti a másodpercenkénti 3,6 GB-os tempót és a másodpercenkénti 1 000 000 I/O műveletet, fogyasztása pedig 750 wattra rúghat.

A Skyera SkyHawk 40 x 1 gigabites és 3 x 10 gigabites portokkal szerelt beépített hálózati switch-csel is rendelkezik, ára pedig a tárkapacitás függvényében 48 000, 77 000 és 131 000 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés